Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προέτρεψαν την Παρασκευή το Νέο Δελχί να μην επιμείνει στον Καναδά να μειώσει τη διπλωματική του παρουσία στην Ινδία και εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά την απόσυρση 41 διπλωματών από την Οτάβα εν μέσω διαφωνίας για τη δολοφονία ενός Σιχ αυτονομιστή, μεταδίδει το Reuters.
Ο Καναδάς έχει ισχυριστεί ινδική εμπλοκή στη δολοφονία τον Ιούνιο σε ένα προάστιο του Βανκούβερ του Καναδού πολίτη και ηγέτη των αυτονομιστών Σιχ, Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, τον οποίο η Ινδία αποκάλεσε «τρομοκράτη». Η Ινδία αρνείται τον ισχυρισμό.
«Ανησυχούμε για την αναχώρηση Καναδών διπλωματών από την Ινδία, ως απάντηση στο αίτημα της ινδικής κυβέρνησης από τον Καναδά να μειώσει σημαντικά τη διπλωματική παρουσία του στην Ινδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.
Η Ουάσιγκτον είπε ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς του Καναδά και, μαζί με το Λονδίνο, προέτρεψε την Ινδία να συνεργαστεί με τον Καναδά στην έρευνα της δολοφονίας, παρόλο που οι δυτικές δυνάμεις ήταν απρόθυμες να καταδικάσουν ανοιχτά την Ινδία.
Οι αναλυτές λένε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλουν να βλάψουν τους δεσμούς με την Ινδία, την οποία θεωρούν ως αντίβαρο στην κύρια ασιατική αντίπαλό τους Κίνα.
Αλλά οι δηλώσεις της Παρασκευής από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ήταν η πιο άμεση κριτική από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο του Νέου Δελχί μέχρι στιγμής σε αυτήν την περίπτωση.
«Δεν συμφωνούμε με τις αποφάσεις που έλαβε η ινδική κυβέρνηση που είχαν ως αποτέλεσμα την αναχώρηση ορισμένων καναδών διπλωματών από την Ινδία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
Ο Καναδάς απέσυρε 41 διπλωμάτες από την Ινδία αφού το Νέο Δελχί τον περασμένο μήνα ζήτησε από την Οτάβα να μειώσει τη διπλωματική παρουσία της μετά τους ισχυρισμούς του Καναδά για τη δολοφονία του Νιτζάρ. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέστειλε προσωρινά τις αυτοπρόσωπες εργασίες σε προξενεία σε πολλές πόλεις της Ινδίας και προειδοποίησε για καθυστερήσεις στην επεξεργασία των βίζα.
«Η επίλυση των διαφορών απαιτεί διπλωμάτες επί τόπου. Καλέσαμε την ινδική κυβέρνηση να μην επιμείνει στη μείωση της διπλωματικής παρουσίας του Καναδά και να συνεργαστεί στην εν εξελίξει καναδική έρευνα», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι «η Ινδία θα διατηρήσει υποχρεώσεις βάσει της σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις».
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας επικαλέστηκε επίσης τη Σύμβαση της Βιέννης. Ανέφερε ότι «η μονομερής άρση των προνομίων και ασυλιών που προβλέπουν την ασφάλεια και την ασφάλεια των διπλωματών δεν συνάδει με τις αρχές ή την αποτελεσματική λειτουργία της Σύμβασης της Βιέννης».