ΑΘΗΝΑ
07:26
|
07.05.2024
Ένας Κινέζος πολίτης που εργαζόταν σε ινστιτούτο άμυνας κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Χου συνελήφθη τον Ιούλιο του 2021 και κατηγορήθηκε ως ύποπτος για κατασκοπεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ένας Κινέζος πολίτης που εργαζόταν σε ινστιτούτο άμυνας κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η υπόθεσή του παραπέμφθηκε σε δικαστήριο στη νοτιοδυτική πόλη Τσενγκντού για δίκη, μεταδίδει το Reuters.

Η υπόθεση είναι η τελευταία που υπογραμμίζει την αυξημένη δέσμευση του Πεκίνου για την εθνική ασφάλεια, τους διευρυμένους νόμους κατά της κατασκοπείας και την καταστολή της εγχώριας διαφθοράς.

Το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV ανέφερε σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ ότι ένας άνδρας με το επώνυμο Χου, ο οποίος εργαζόταν σε άγνωστο αμυντικό ινστιτούτο στάλθηκε το 2013 ως επισκέπτης μελετητής σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, όπου εξαναγκάστηκε να αποκαλύψει κινεζικά κρατικά μυστικά.

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας δημοσίευσε μια δήλωση με την αναφορά στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης WeChat την Κυριακή, λέγοντας ότι «οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες συμβαδίζουν με την εξαπάτηση, τον πειρασμό και τη συνωμοσία».

Το πανεπιστήμιο δεν κατονομάστηκε στη δήλωση ή στην αναφορά των μέσων ενημέρωσης.

Το CCTV είπε ότι ένας αμερικανός καθηγητής κοντά στον Χου του σύστησε κάποιον που ισχυριζόταν ότι ήταν υπάλληλος μιας εταιρείας συμβούλων, αλλά στην πραγματικότητα ήταν Αμερικανός «αξιωματικός πληροφοριών» που χρησιμοποιούσε την εταιρεία ως βιτρίνα, ανέφερε το CCTV.

Τους επόμενους μήνες καθώς έγιναν πιο φιλικοί, ο αξιωματικός πληροφοριών πλησίασε τον Χου για να γίνει σύμβουλος εμπειρογνώμονας στην «εταιρεία του», υποσχόμενος του μια πληρωμή 600-700 $ κάθε φορά για την ποιότητα της υπηρεσίας του.

Λίγους μήνες αργότερα, ενώ η σύζυγος και ο γιος του Χου επισκέπτονταν τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις και πρότεινε μια αλλαγή στον τρόπο συνεργασίας τους. Ο Χου, φοβούμενος για την ασφάλεια της συζύγου και του γιου του, συμφώνησε με τους όρους, σύμφωνα με το CCTV.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, σε πολλές συναντήσεις, ο Χου θα κληθεί να αποκαλύψει άκρως απόρρητα μυστικά σε ωριαίες συνεδρίες και θα έπαιρνε 1.000 δολάρια ως αποζημίωση, ανέφερε η έκθεση.

Η συνεργασία συνεχίστηκε μετά την επιστροφή του Χου στην Κίνα το 2014. Θα συναντηθεί με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ενώ θα συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια, ανέφερε το CCTV. Παρείχε επίσης πληροφορίες πληροφοριών στον τομέα της εθνικής άμυνας και της στρατιωτικής βιομηχανίας με δική του πρωτοβουλία, ανέφερε η έκθεση.

Μετά από έρευνες της κινεζικής κυβέρνησης, ο Χου συνελήφθη τον Ιούλιο του 2021 και κατηγορήθηκε ως ύποπτος για κατασκοπεία.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει συλλάβει και έχει συλλάβει δεκάδες Κινέζους και ξένους υπηκόους ως ύποπτους για κατασκοπεία, αυξάνοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την αντικατασκοπευτική τους ώθηση.

Πρόσφατα, η υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας δημοσίευσε νέες λεπτομέρειες σχετικά με έναν Αμερικανό πολίτη που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία στις αρχές του έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα