Συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στο Ισραήλ.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος για τις ανάγκες της επίσκεψης στο Ισραήλ δεν μετέβη στο Λουξεμβούργο για το προγραμματισμένο για σήμερα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μεταβεί στο Ισραήλ την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο, το ταξίδι του είχε ματαιωθεί για λόγους ασφαλείας.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη έρχεται δύο 24ωρα μετά τη συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη στο Κάιρο, το Σάββατο.
Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «υπάρχουν αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι την απελευθέρωσή τους». Αναφέρθηκε στους πολίτες που σκοτώθηκαν ή και βασανίστηκαν βάναυσα, που έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων μέσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ ή έχασαν τη ζωή τους μέσα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας.
Υπογράμμισε, ότι η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σε συμφωνία, όμως, με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη, ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί απώλειες και πόνο τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους και δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό, κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέουμε. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς, που εκπροσωπεί την Παλαιστινιακή Αρχή, έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης», πρόσθεσε.
Επιπλέον δήλωσε, ότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης με ευρείες συνέπειες. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία ανησυχούν επίσης για βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας και η χώρα μας στέκεται αλληλέγγυα, αναγνωρίζοντας ότι η διεύρυνση της σύγκρουσης θα είχε σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της περιοχής, ενώ δεν πρέπει να υποτιμούμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι εναρμονίζονται οι προσπάθειες της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο πλαίσιο της Ε.Ε., ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Ελπίζουμε, ως γειτονική χώρα, ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επιτευχθεί και να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες ανθρωπιστική βοήθεια.
«Το μέλλον που θέλουμε γι’ αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί της βάσης των δύο κρατών. Κι ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, πως καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση», είπε, κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.
Διαβάστε επίσης: