ΑΘΗΝΑ
04:53
|
02.05.2024
Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να εμποδίζουν «ακόμα και καθαρά ανθρωπιστικές, δωρεάν παραδόσεις» ρωσικών προμηθειών, σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν ακόμη απελευθερώσει ρωσικά φορτία λιπασμάτων που προορίζονται ως ανθρωπιστική βοήθεια για φτωχές αφρικανικές χώρες, δήλωσε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου, περισσότεροι από 96.000 τόνοι ρωσικού λιπάσματος είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ε.Ε.

«Στο πλαίσιο του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, η Ρωσία ανέλαβε την πρωτοβουλία να στείλει 262.000 τόνους ορυκτών λιπασμάτων, που ήταν μπλοκαρισμένοι σε λιμάνια της Λετονίας, της Εσθονίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ως ανθρωπιστική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες. Έκτοτε, ωστόσο, μόνο δύο παραδόσεις έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε το υπουργείο, αναφερόμενο σε μια αποστολή 20.000 τόνων στο Μαλάουι και σε μια παράδοση 34.000 τόνων στην Κένυα.

«Η απελευθέρωση άλλων τριών προγραμματισμένων αποστολών – προς τη Νιγηρία (34.000 τόνοι), τη Ζιμπάμπουε (23.000 τόνοι) και τη Σρι Λάνκα (55.000 τόνοι) – έχει παγώσει, παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες», πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι «ακόμα ένα δείγμα της υποκρισίας των δυτικών χωρών», υποστήριξε το υπουργείο.

Σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κυρώσεις δεν ισχύουν άμεσα για τα ρωσικά λιπάσματα και τις εξαγωγές τροφίμων, όμως στην πραγματικότητα οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να εμποδίζουν «ακόμα και καθαρά ανθρωπιστικές, δωρεάν παραδόσεις» ρωσικών προμηθειών.

Τον Αύγουστο, η Ρωσία, οι Κομόρες, το Κονγκό, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη, η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα και η Ζάμπια. απηύθυναν από κοινού επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας του να καλέσει για απελευθέρωση των φορτίων λιπασμάτων.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια λόγω κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών φόρων και υπερβολικών τελών για αποθήκευση, μεταφόρτωση και άλλες υπηρεσίες logistics. Η χώρα δεν είναι επίσης σε θέση να πληρώσει για υπηρεσίες μετά την αποκοπή της από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Το υπουργείο χαρακτήρισε το μπλοκάρισμα των ρωσικών προϊόντων στα λιμάνια της Ε.Ε. ως «παράνομο» και προέτρεψε τις αρχές της Ε.Ε. να απελευθερώσουν τις αποστολές.

«Είναι καιρός οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον είτε να ευθυγραμμίσουν τις πράξεις τους με τα λόγια τους περί μη επέκτασης των παράνομων κυρώσεων στα ρωσικά αγροτικά προϊόντα, είτε να σταματήσουν να λένε ψέματα στους καταναλωτές, ειδικά από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, που φέρουν το βάρος των συνεπειών των περιορισμών που επιβλήθηκαν», κατέληξε το ρωσικό υπ.Εξ.

Τα ρωσικά λιπάσματα ήταν ένα βασικό σημείο στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, βάσει της οποίας η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν αρχικά να διευκολύνουν την παράδοση ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, παρά τη σύγκρουση. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία ανέμενε την άρση των φραγμών που παρεμπόδιζαν την εξαγωγή αγροτικών της προϊόντων.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2022, αλλά εξέπνευσε χωρίς να ανανεωθεί ξανά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αφού η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση για μη τήρηση όλων των όψεων της συμφωνίας. Ο ΟΗΕ προέτρεψε τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία, με τη Μόσχα να απαντά πως θα επανέλθει, μόνο αφότου τεθεί σε ισχύ το σύνολο της συμφωνίας.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η Ρωσία ζητά να επανασυνδεθεί με το σύστημα SWIFT η μεγάλη γεωργική τράπεζά της, η Rosselkhozbank.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα