ΑΘΗΝΑ
03:38
|
06.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί.
Οι υπ.Εξ της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, του Ιράν Χοσεΐν Αμιρμπντολαχιάν, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν (Πηγή: @MFATurkiye)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι ο πόλεμος έφτασε στο τέλος του στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου και ότι έχει έρθει η ώρα για προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της προόδου στην περιοχή.

Ο Αμιραμπντολαχιάν έκανε τη δήλωση κατά την ομιλία του στη δεύτερη συνάντηση της περιφερειακής πλατφόρμας 3+3 (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία ,Γεωργία και Ρωσία, Ιράν, Τουρκία), με τίτλο «Ώρα για Ειρήνη, Συνεργασία και Πρόοδο στον Νότιο Καύκασο», που έλαβε χώρα στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.

Ο Ιρανός υπ.Εξ. είπε ότι η συνάντηση της Τεχεράνης στοχεύει να αξιοποιήσει τις περιφερειακές δυνατότητες για επίλυση ζητημάτων, αύξηση της συλλογικής συνεργασίας και εδραίωση της ειρήνης και επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με ζητήματα στην περιοχή του Καυκάσου και τρόπους βελτίωσης των αμοιβαίων σχέσεων, δήλωσε.

Η συμβουλευτική πλατφόρμα 3+3 δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια επίλυσης περιφερειακών προβλημάτων μέσω της συμπερίληψης περιφερειακών χωρών και του αποκλεισμού εξω-περιφερειακών και δυτικών χωρών.

H πρώτη συνάντηση σε αυτή τη μορφή, με πρωτοβουλία της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών από πέντε χώρες στη Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβρη, χωρίς όμως την παρουσία της Γεωργίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απουσιάσει και από τη σημερινή συνάντηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν περιφερειακά ζητήματα όπως το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συνάντηση Ραϊσί με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στη συνάντηση, ο Ραϊσί τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους υποστήριξαν πλήρως τα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας στον συνομιλητή του τη θέση της Τεχεράνης πως το Ισραήλ δεν μπορεί να είναι ποτέ φίλος για καμία χώρα της περιοχής, καθώς προωθεί μόνο τα δικά του ρατσιστικά συμφέροντα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα 3+3, είπε ότι τα περιφερειακά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και επανέλαβε τη στάση αρχής της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τη διευθέτηση των προβλημάτων χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμμετέχοντες στη δεύτερη συνάντηση της πλατφόρμας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τεχεράνη, θα προωθήσουν την εποικοδομητική συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών της περιοχής με σκοπό την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Καύκασο.

Ως σημαντική και ισχυρή χώρα στην περιοχή, είπε ο Ραϊσί, το Ιράν πάντα σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και τονίζει τη σημασία της διευθέτησης των ζητημάτων μέσω κατανόησης και αλληλεπίδρασης.

Ανέφερε δε την επέκταση των σχέσεων Τεχεράνης-Μπακού σε διάφορους τομείς ως σημαντική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

https://kosmodromio.gr/tag/%CE%A3%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%B9-%CE%9B%CE%B1%CE%B2%CF%81%CF%8C%CF%86/
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα