ΑΘΗΝΑ
20:04
|
27.04.2024
Θα επιχειρήσει, μεταξύ άλλων, να πετύχει μία «προσωρινή» και «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα «παύση πυρός» και συμμετοχή στην απελευθέρωση ομήρων.
Εμανουέλ Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία δύσκολη αποστολή θα επιχειρήσει να φέρει αύριο εις πέρας ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Θα προσπαθήσει να πετύχει μία «προσωρινή» και «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα «παύση πυρός», για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Γάλλοι.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, η γαλλική πρόταση δεν έχει το χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός ή ακόμα περισσότερο της ανακωχής (που περιέχουν στοιχεία μονιμότητας), αλλά αποσκοπούν στην απελευθέρωση των ομήρων, η οποία είναι και ο πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι οι «τρομοκρατικές πράξεις» της Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέες, ότι το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να αμυνθεί» αλλά με «απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και του δικαίου του πολέμου, κυρίως σε ότι αφορά το ζήτημα των ομήρων.

Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομήρων, που δεν είναι μόνο ισραηλινής υπηκοότητας, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνο του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Θεωρεί επίσης ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιδιωχθεί η αποκλιμάκωση της βίας, ενώ μακροπρόθεσμα θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός για τους Ισραηλινούς και ενός για τους Παλαιστινίους.

Εδώ και μερικές ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον εμίρη του Κατάρ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Σε συνομιλία που είχε με ομάδα δημοσιογράφων την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή προτού γίνει γνωστή η επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφέρει (σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου) τα εξής:

«Ανάλογα με τις συζητήσεις, τις οποίες θα συνεχίσω τις επόμενες μέρες, θα εξετάσω μια επίσκεψη στο Ισραήλ. Απλά, θέλω να προσπαθήσω να πετύχω χρήσιμα πράγματα. Θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα κάνω τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες με όλους τους ηγέτες της περιοχής. Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την κλιμάκωση, αλλά η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εξ ορισμού ασταθής, γιατί βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο έντασης και πίεσης».

Η εφημερίδα La Tribune θεωρεί πως η Γαλλία κατευθύνει μέρος των προσπαθειών της προς τον Λίβανο, στέλνοντας, μέσω του πρέσβη της, «μηνύματα μετριοπάθειας» στη Χεζμπολάχ, ενώ ένας από τους «ανομολόγητους στόχους» της διπλωματικής προσπάθειας είναι να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την είσοδο του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με γαλλική πηγή που γνωρίζει το θέμα, να αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση, επιχειρησιακά, οι Ισραηλινοί δεν είναι καθόλου σίγουροι για την επιτυχία. Και να παρέμβουν, ναι, αλλά με ποιον σκοπό; Δεν πρόκειται να καταλάβουν τη Γάζα για χρόνια.».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα