ΑΘΗΝΑ
21:17
|
27.04.2024
Κατήγγειλε τη σιγή της Δύσης στην σφαγή αμάχων στη Γάζα, παρατήρησε ότι εντείνεται η βαναυσότητα και πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στον παλαιστινιακό θύλακα το Ισραήλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε πως την «εμβάθυνση της βίας με στόχο τα παλαιστινιακά εδάφη» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής κρίσης» επισημαίνοντας την «σιγή της Δύσης» για την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα σε ανεπίτρεπτο επίπεδο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία αναφέρεται ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι «η βαναυσότητα» απέναντι στα παλαιστινιακά εδάφη εντείνεται και ότι σκοτώνονται συνεχώς άμαχοι. Σύμφωνα με αυτή ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε επίσης πως η χώρα του θα καταβάλλει «κάθε προσπάθεια για να αποκαταστήσει την ηρεμία» στην περιοχή, ένα 24ωρο αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επίσης ζητήσει «ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Δευτέρα με τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος αποδοκίμασε τη στάση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτιμώντας πως εμβαθύνει την κρίση στη Γάζα γιατί η πλειοψηφία των μελών έχει υιοθετήσει μία «μονόπλευρη στάση» αντί να σταματήσει τις σφαγές και να προωθήσει σχέδιο παύσης του πυρός.

Η κριτική Ερντογάν στον ΟΗΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την Ημέρα του ΟΗΕ ο Ερντογάν επέκρινε τον διεθνή οργανισμό για την μεροληπτική στάση του σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας επισημαίνοντας πως ένας οργανισμός «που βλέπει τη συλλογική τιμωρία ενός λαού δεν μπορεί να προσφέρει καμία ελπίδα στην ανθρωπότητα ούτε να εξασφαλίσει ειρήνη και σταθερότητα».

Παρατήρησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των διεθνών οργανισμών αρωγής και πως η Τουρκία θα συνεχίσει «να ενισχύει το διεθνή ρόλο του ΟΗΕ και να κάνει βήματα συνεισφοράς στην ειρήνη και τη σταθερότητα». Με την αφορμή αυτή, έθεσε ζήτημα μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα