Μπορεί η κυβέρνηση πολέμου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να έχει καλέσει στα πεδία δράσης περίπου 400.000 εφέδρους ωστόσο εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί σε αυτόν τον κανόνα ο ένας από τους δύο γιους του: ο Γιαίρ Νετανιάχου που συχνά αναστάτωνε την ισραηλινή κοινή γνώμη με τις εμπρηστικές αναρτήσεις του είτε σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του πατέρα του, είτε έναντι ξένων χωρών με πρώτη την Τουρκία, είτε σε βάρος Αράβων.
Με δεδομένο το «ταλέντο» του 32χρονου Γιαίρ Νετανιάχου να βάζει «φωτιά» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο πατέρας του και πρωθυπουργός του Ισραήλ του πρότεινε την περασμένη άνοιξη να «αλλάξει τον αέρα του» στις ΗΠΑ επειδή είχαν αρχίσει να πέφτουν «βροχή» οι μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση. Με τον τρόπο αυτό, ο 32χρονος γιος του Νετανιάχου παρέμεινε στο Μαϊάμι βλέποντας τις εξελίξεις στη χώρα του από μακριά.
Ωστόσο, ο Γιαΐρ «ξεχάστηκε» έκτοτε εκεί και ενώ γλίτωσε τους Ισραηλινούς πολίτες από τις εμπρηστικές αναρτήσεις, ήρθε ο πόλεμος στη Γάζα και η γενική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, με αποτέλεσμα πλέον να αρχίζουν οι διαμαρτυρίες για το γεγονός πως ο κάποτε «ένθερμος πατριώτης» δεν έκανε τον κόπο να κάνει ό,τι κάνουν χιλιάδες άλλοι Ισραηλινοί που ζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό: Να επιστρέψει ώστε να συμμετάσχει στην γενική επιστράτευση.
Μοιραία λοιπόν η παραμονή του Γιαΐρ στο Μαϊάμι προκαλεί πλέον έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ.
«Ο Γιαϊρ απολαμβάνει τη ζωή του στην παραλία του Μαϊάμι ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή», ανέφερε ένας στρατιώτης, εθελοντής που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, σε δημοσιογράφο της ισραηλινής εφημερίδας The Times of Israel ενώ κάποιος άλλος παρατηρούσε με πίκρα:
«Είμαστε εμείς που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας πίσω στο σπίτι και τη χώρα και όχι οι άνθρωποι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. Τα αδέρφια μας, οι πατέρες μας, οι γιοι μας, πηγαίνουν όλοι στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαϊρ δεν είναι ακόμα εδώ. Δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας».
Ένας άλλος έφεδρος που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα σχολίασε πως είναι ένας από αυτούς που επέστρεψε στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ, όπου είχε τη ζωή του, την οικογένειά του και τη δουλειά του.
Πάντως ο Γιαΐρ Νετανιάχου, ακόμη και τη θητεία του στο στρατό την πέρασε ανώδυνα αφού δεν ήταν στρατιώτης μάχης αλλά στην υπηρεσία Τύπου των ενόπλων δυνάμεων…
Όπως είναι γνωστό, στο Ισραήλ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειοψηφία των Ισραηλινών που συμπληρώνουν τα 18 χρόνια (εκτός από τους Ορθόδοξους Εβραίους που επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους).
Οι άνδρες εκτίουν 32μηνη θητεία και οι γυναίκες 24μηνη.
Όσοι είναι αρνητές στράτευσης οδηγούνται για μήνες στη φυλακή.