ΑΘΗΝΑ
11:57
|
03.05.2024
Ίβα Κοέν, η υποτιθέμενη «τέχνη» σου είναι όπως και η πολιτική της χώρας σου: εγκληματική.
Η Ισραηλινή ινφλουένσερ Ίβα Κοέν κοροϊδεύει τους νεκρούς Παλαιστίνιους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια Ισραηλινή αυτοαποκαλούμενη «καλλιτέχνιδα», influencer στο TikTok και «δημιουργός περιεχομένου», την ώρα που η Γάζα ισοπεδώνεται και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν αποτέλεσμα τον φρικιαστικό αριθμό των 5.000 νεκρών, μεταξύ των οποίων πάνω από 2.000 παιδιά, αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα βίντεο στον σκουπιδότοπο του TikTok όπου κοροϊδεύει με περισσό θράσος το δράμα των Παλαιστίνιων γυναικών που χάνουν τα παιδιά τους.

Η Ίβα Κοέν αποφάσισε, λοιπόν, να χλευάσει το δράμα των Παλαιστινίων για το οποίο οφείλεται εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ και να αμφισβητήσει την «αυθεντικότητα» των βίντεο που κυκλοφορούν με Παλαιστίνιες γυναίκες να σπαράζουν πάνω από τα σώματα των νεκρών παιδιών τους μετά από τη σωρεία εγκλημάτων πολέμου στα οποία επιδίδεται η χώρα της εις βάρος της Παλαιστίνης.

Το βίντεο ξεκινά με την Ίβα Κοέν, η οποία φοράει στο κεφάλι της την παλαιστινιακή κεφίγιε, να κρατά ένα «πεπόνι» τυλιγμένο σε μια κουβέρτα σαν να είναι παιδί ενώ παριστάνει την παλαιστίνια μητέρα που εκλιπαρεί για βοήθεια πριν «κόψει τη σκηνή» και αρχίζει να διαλαλεί πως «η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι ψεύτικη».

Δεν σταματάει, όμως, μόνο εκεί, αλλά συνεχίζει με το να δίνει «συμβουλές ομορφιάς» για το πως μπορεί να μοιάζει κάποιος με «βομβαρδισμένο Παλαιστίνιο».

Όπως ήταν φυσικό, το εγχείρημα της Ίβα δεν πήγε και πολύ καλά, καθώς εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου βρέθηκαν εξαρχής στην αντίπαλη πλευρά, λέγοντας δημόσια ότι η υποτιθέμενη «τέχνη» της Ίβα Κοέν ανήκει σε ένα και μοναδικό μέρος: τον κάδο απορριμμάτων.

Μάλιστα, ένας χρήστης στο X γράφει χαρακτηριστικά:

«Το ισραηλινό TikTok μας δίνει πραγματικά μια γεύση για το τι είδους TikToks θα έκαναν οι σύζυγοι των αξιωματικών των SS για τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.»

Ένας άλλος χρήστης προειδοποιεί: «Λάβετε υπόψη αυτούς τους ανθρώπους γιατί όταν οι Παλαιστίνιοι νικήσουν, αυτοί οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να προσποιηθούν ότι δεν τους κορόιδευαν. Θυμίστε σε αυτή τη γυναίκα για το υπόλοιπο της ζωής της τι έκανε ενώ οι άνθρωποι πέθαιναν».

Ευτυχώς, δίπλα στα φασιστικά σκουπίδια του Νετανιάχου που τολμάνε και βεβηλώνουν τους νεκρούς επικαλούμενοι μια μορφή μακάβριας και ντροπιαστικής «σάτιρας», υπάρχουν και σοβαροί Ισραηλινοί κωμικοί που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την τραγική κατάσταση με πραγματικό χιούμορ. Καλλιτέχνες που όντως προσπαθούν να αντιληφθούν και οι ίδιοι την κατάσταση μέσα στην οποία μεγάλωσαν και να είναι με το μέρος του δίκιου.

Ένας από αυτούς είναι και ο Ισραηλινός Σαχάκ Σαπίρα, ο οποίος ζει πια στο Βερολίνο και μέσα από τις παραστάσεις του προσπαθεί με ουσιαστικό χιούμορ να κοιτάξει κατάματα το δράμα του πολέμου, καταδικάζοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις στην Παλαιστίνη.

View this post on Instagram

A post shared by Shahak Shapira (@shahak)

Διαχωρίζει, μάλιστα, τη θέση του από την Ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου, με αρκετά κατηγορηματικό τρόπο, όπως τίθεται και εναντίον του εποικισμού, κρατώντας, βέβαια, ίσες αποστάσεις και από τη Χαμάς, την οποία κατονομάζει ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Shahak Shapira (@shahak)

Υπάρχει ο κόσμος του Σαχάκ Σαπίρα, ενός νέου κωμικού που τουλάχιστον προσπαθεί να αντιληφθεί τι γίνεται στη χώρα του και να γελοιοποιήσει την ισραηλινή εξουσία, και ο κόσμος της Ίβα Κοέν, που έχει ήδη μεταφερθεί στα απορρίμματα της ιστορίας.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε τα λόγια του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Τέρι Πράτσετ:

«Η σάτιρα έχει σκοπό να γελοιοποιήσει την εξουσία. Αν γελάς με ανθρώπους που υποφέρουν, αυτό δεν είναι σάτιρα, είναι εκφοβισμός».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα