ΑΘΗΝΑ
06:56
|
04.05.2024
Ο Κινέζος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πολιτιικής της Κίνας έναντι των ΗΠΑ εκτιμώντας πως είναι «συνεπής», στο πλαίσιο «ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».
Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και ο Πρόεδρος Σι μετά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας να περνούν μία δύσκολη περίοδο εντάσεων και σφοδρού ανταγωνισμού, ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αν κρίνουμε από τη σημερινή συνάντηση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ σήμερα στο Πεκίνο.

Μετά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, ο Πρόεδρος Σι τόνισε πως οι χώρες τους που είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, έχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα. Παρατήρησε δε πως τα όποια επιτεύγματα στις διμερείς σχέσεις «δεν ήρθαν εύκολα» και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και εκτίμηση.

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Κίνας έναντι των ΗΠΑ εκτιμώντας πως είναι «συνεπής», στο πλαίσιο «ενός αμοιβαίου σεβασμού, ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας». Διαβεβαίωσε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας πως η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση ελπίζοντας πως και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν ανάλογα με την Κίνα.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του κινέζικου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, ο Πρόεδρος Σι τόνισε πως η βάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ βρίσκεται στις σχέσεις των δύο λαών, προσθέτοντας: «Η ελπίδα  βρίσκεται στους λαούς, το μέλλον στη νεολαία και η ζωτικότητα βρίσκεται στις υποεθνικές περιοχές».

Σε άλλο σημείο, εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η επίσκεψη του Γκάβιν Νιούσομ θα ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και θα προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, από την πλευρά του, παρατήρησε την μεγάλη πρόοδο που έχει πετύχει η Κίνα σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επισήμανε δε πως «καμία άλλη διμερής σχέση δεν είναι πιο σημαντική από εκείνη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα». Πρόσθεσε πως η σχέση αυτή είναι «ζωτικής σημασίας» για το μέλλον των ΗΠΑ και την ευημερία των λαών τους.

Ο 56χρονος Δημοκρατικός Γκάβιν Κρίστοφερ Νιούσομ, είναι Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας και διατελεί 40ος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας από τον Ιανουάριο του 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα