Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ή η Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ψήφισε ομόφωνα σε μια ολομελειακή διαδικασία σήμερα, Τετάρτη, την ανάκληση της επικύρωσης από τη Μόσχα της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).
Το σύνολο των 156 γερουσιαστών ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς ψήφους διαφωνίας.
Σύμφωνα με τις συνημμένες επεξηγηματικές σημειώσεις, το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε για να επαναφέρει τη Ρωσία σε κατάσταση ισοτιμίας στον έλεγχο των εξοπλισμών. Συγκεκριμένα, καταργεί το άρθρο 1 του ομοσπονδιακού νόμου «Περί επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών» (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT), που περιέχει διάταξη για την κύρωση της συνθήκης που υπογράφηκε εκ μέρους της Ρωσίας στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου 1996. Ο ομοσπονδιακός νόμος «Σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών» έχει εκ νέου τίτλο «Σχετικά με τη Συνθήκη Ολοκληρωμένης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών».
«Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Ιράν, της Ινδίας, της Βόρειας Κορέας και του Πακιστάν να συμμορφωθούν με τις διεθνείς διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη δείχνει την απροθυμία τους να δεσμευτούν σε ολόκληρο τον όγκο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη και αναγκάζει τη Ρωσική Ομοσπονδία να λάβει μέτρα αντίδρασης με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας όσον αφορά τις υποχρεώσεις βάσει της συνθήκης», αναφέρεται στο κείμενο που επικύρωσαν οι γερουσιαστές.
Ο νόμος θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανακαλέσει το έγγραφο επικύρωσης, ενώ «θα παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη με όλα τα συνακόλουθα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Η επίτευξη του στόχου της αποτροπής της διάδοσης των πυρηνικών όπλων δεν κρίνεται δυνατή στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση, δεδομένης της καταστροφικής θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, σύμφωνα με τους Ρώσους γερουσιαστές. Περιέγραψαν την επίσημη απόσυρση της επικύρωσης ως αναλογική απάντηση, η οποία υποστήριξαν ότι θα έθετε τα μέρη σε ισότιμη βάση όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους στον τομέα αυτό.
«Πιστεύουμε πως, χωρίς αλλαγή στη βαθιά και θεμελιωδώς εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας, είναι απλούστατα αδύνατο να επαναλάβουμε το διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, μεταξύ άλλων και για τη New Start», δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Άτυπες προτάσεις από την Ουάσινγκτον»
Η Μόσχα έλαβε μια σειρά άτυπων προτάσεων από την Ουάσιγκτον σχετικά με ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ριάμπκοφ.
«Είναι αυτό που λέγεται “non-paper”. Τούτου λεχθέντος, είναι στα χαρτιά, αλλά είναι ένα άτυπο σημείωμα [pro-memoria]», είπε, σχολιάζοντας αναφορές στον Τύπο ότι η Ρωσία έλαβε προτάσεις των ΗΠΑ για στρατηγική σταθερότητα και έλεγχο των εξοπλισμών.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα ήταν έτοιμη να τις αξιολογήσει, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε:
«Αυτό ακριβώς κάνουμε μαζί με άλλες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Είναι μια γνωστή θέση που έχει τεθεί σε ένα ενιαίο έγγραφο. Το μελετάμε ήρεμα και θα δώσουμε απάντηση στους Αμερικανούς εν ευθέτω χρόνω. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη μορφή της απάντησής μας», πρόσθεσε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης.
Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επανέναρξη του διαλόγου, ο Ριάμπκοφ είπε:
«Όχι. Προτείνουν να διατηρηθεί ο διάλογος για τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών σε τακτική βάση, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις και απομονωμένα. Δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο γιατί πιστεύουμε ότι, εφόσον οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν την βαθιά εχθρική πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία, θα είναι αδύνατο να επιστρέψουμε σε διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με τη [συνθήκη] New START και άλλα θέματα, στη βάση προηγούμενων [διπλωματικών] πρακτικών», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.