ΑΘΗΝΑ
11:08
|
28.04.2024
Έγγραφο-φωτιά από το υπουργείο Πληροφοριών και έκθεση από ίδρυμα της επιρροής του Νετανιάχου αναφέρονται στο διωγμό των κατοίκων της Γάζας.
Νεαρός Παλαιστίνιος κρατά το ψωμί της οικογένειας με φόντο τα συντρίμμια των βομβαρδισμών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πλήρη αξιοποίηση της εν εξελίξει σύγκρουσης με τη Χαμάς στη Γάζα και το σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θύλακα με στόχο την αλλαγή του χάρτη με το βίαιο ή αναγκαστικό διωγμό 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αμάχων επιχειρούν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Νετανιάχου και ισραηλινές οργανώσεις ή «δεξαμενές σκέψης» που είναι κοντά στο ακροδεξιό και κεντροδεξιό πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο του Ισραήλ.

Η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Calcanlist δημοσιοποίησε στις 24 Οκτωβρίου απόρρητο έγγραφο της υπουργού Πληροφοριών Γκίλα Γάμλιελ στο οποίο προτείνεται η μεθόδευση της «βίαιης μεταφοράς» εκτοπισμένων Παλαιστινίων προς την αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ώστε ο θύλακας να μετατραπεί σε μία «ζώνη ασφαλείας» (και μαζί με αυτή και η παλαιστινιακή ΑΟΖ, μαζί με τα όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων διαθέτει να πέσει στα χέρια του Ισραήλ). Αυτό σχεδιάζεται να επιτευχθεί με τη «συνεργασία» ξένων χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Ισπανία ή χώρες της Βόρειας Αφρικής ή ακόμη και πιο μακρινές όπως ο Καναδάς…

Η υπουργός μεταξύ άλλων προτείνει τη «λύση» της «ζώνης ελέγχου» πλάτους πολλών χιλιομέτρων εντός της Αιγύπτου, στην οποία θα εγκλωβιστούν Παλαιστίνιοι άμαχοι, θεωρώντας πως θα οδηγήσει «σε θετικά και μακροπρόθεσμα στρατηγικά αποτελέσματα».

Αν και δεν πρόκειται για επίσημο κυβερνητικό σχέδιο, η πρόταση της Γάμλιελ  δίνει μία πρόγευση όσων σχεδίων επεξεργάζονται στην κυβέρνηση Νετανιάχου γεγονός που εν μέρει εξηγεί την έκρηξη αντιδράσεων που είδαμε πριν λίγες μέρες από τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας., Μάλιστα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι προειδοποίησε (κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς την περασμένη βδομάδα) πως σε τέτοια περίπτωση θα διακυβευτούν οι σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ και η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Δεν είναι όμως μόνον η πρόταση που βγήκε από το γραφείο της υπουργού Πληροφοριών αλλά και η ισραηλινή δεξαμενή σκέψης  Misgav Institute for National Security & Zionist Strategy που συνδέεται με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου . Στις 17 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε έκθεση που αναφερόταν στην «μετεγκατάσταση και τελική διευθέτηση όλου του πληθυσμού της Γάζας».

Η έκθεση είναι υπέρ της «αξιοποίησης» της τρέχουσας συγκυρίας για την εκπλήρωση ενός «πολυετούς σιωνιστικού στόχου» διωγμού των Παλαιστινίων από τη γη της ιστορικής Παλαιστίνης. Στην έκθεση μάλιστα υπάρχει υποκεφάλαιο σχετικό με τον τίτλο: «Υπάρχει στιγμή μοναδικής και σπάνιας ευκαιρίας για εκκένωση όλης της Λωρίδας της Γάζας σε συντονισμό με την αιγυπτιακή κυβέρνηση».

Στο σχέδιο αναφέρεται η «ανάγκη για άμεσο, βιώσιμο σχέδιο» επανεγκατάστασης των κατοίκων της Γάζας και της «οικονομικής μετεγκατάστασης» ολόκληρου του αραβικού πληθυσμού της περιοχής θεωρώντας πως συναντά τα «γεωπολιτικά συμφέροντα Ισραήλ, Αιγύπτου, ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας» με ισχυρά οικονομικά ανταλλάγματα στην Αίγυπτο ώστε να πεισθεί για την «εφαρμογή» του. Φαίνεται ωστόσο πως η πρόταση συντάχθηκε έχοντας υπόψει τις παραμέτρους των εξελίξεων που δημιουργούσαν ως τις 7 Οκτώβρη οι συμφωνίες του Αβραάμ στο πλαίσιο ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Αυτή η πορεία είναι ξεκάθαρο πως «σκοντάφτει» σε εμπόδια, καθώς διαφαίνεται πως δεν ισχύει σήμερα το καλό κλίμα που υπήρχε από το 2020 ως τις αρχές τρέχοντος μηνός στις σχέσεις του Ισραήλ με αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα