ΑΘΗΝΑ
00:39
|
28.04.2024
Τα λιγοστά εύσημα της Λαγκάρντ για την ελληνική οικονομία δεν της κόστισαν ούτε ευρώ. Με τρόπο, μας προειδοποίησε για την επόμενη διεθνή οικονομική «καταιγίδα».
Κριστίν Λαγκάρντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την επαναφορά της οικονομίας τής στα προ – covid επίπεδα, μην βάζοντας επ’ουδενί το χέρι στην «τσέπη».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στο ιστορικό κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφερε πως τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον «επιλέξιμα να συμμετάσχουν» σε προγράμματα επαναγοράς της ΕΚΤ, μόνο που τα προγράμματα αυτά έχουν παγώσει εδώ και καιρό. Οπότε το όφελος για την Ελλάδα από αυτή την «εκτίμηση» της Λαγκάρντ είναι μηδενικό. Όπως μηδενικό είναι το όφελος σχετικά με όσα είπε για τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα επαναγοράς ΡΕΡ (που αφορά την περίοδο πανδημίας) στο οποίο ούτως ή άλλως αυτά συμμετείχαν.

Με λίγα λόγια η Λαγκάρντ είπε (έστω και με το σταγονόμετρο)  λίγα καλά λόγια για την ελληνική οικονομία δίχως να ξοδευτεί…

Από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ στην Αθήνα

Στη συνέχεια, απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις αναγκάστηκε να παραδεχθεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι συγκρούσεις στο γεωπολιτικό πεδίο με αφορμή τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα-Ισραήλ και για την οικονομία της ευρωζώνης και για τη διεθνή οικονομία.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ απέδωσε κατά κύριο λόγο τη σημερινή απόφαση για προσωρινό πάγωμα των επιτοκίων στους αυξανόμενους κινδύνους, αφού αναγνώρισε ότι οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ παραμένει αδύναμη.

Όπως εξήγησε, η «ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα. Εκτίμησε πως μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία θα επιβάρυνε επίσης την ανάπτυξη.

Η Λαγκάρντ ανέφερε πως «ο αδικαιολόγητος πόλεμος» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η «τραγική σύγκρουση» που προκλήθηκε από τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Εκτίμησε πως μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αβεβαιότητα το μέλλον, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή απόφαση για «πάγωμα» των επιτοκίων, προειδοποίησε πως αυτό δεν σημαίνει κάτι για τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι κρατάμε τα επιτόκια σταθερά δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ποτέ». Όπως διευκρίνισε, αυτό θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα της στιγμής».  Ανέφερε ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά της επιτόκια θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό».

Για το ζήτημα των επιτοκίων η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι εξαιτίας της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση έγινε πιο ακριβή για τις τράπεζες και τα επιτόκια για επιχειρηματικά δάνεια και στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν ξανά τον Αύγουστο, σε 5,0% και 3,9% αντίστοιχα.

Απέφυγε να πάρει θέση για το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – δανείων αναφέροντας ότι τούτο δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ παραπέμποντας το ζήτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να επιληφθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα