ΑΘΗΝΑ
22:29
|
10.06.2024
Καταδικάζουν τις ισραηλινές επιθέσεις ζητώντας ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967. Ανάμεσά τους οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ.
Βομβαρδισμένη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση του Ισραήλ στους 2,3 εκατομμύρια αμάχους της Γάζας με αφορμή τις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτών, αστυνομικών και αμάχων στις 7ης Οκτωβρίου  η Χαμάς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ισχυρών αραβικών χωρών, ανάμεσά τους και εκείνες που υπέγραψαν το 2020 «συμφωνίες του Αβραάμ» για να προχωρήσουν (επίσημα) στην ομαλοποίηση σχέσεων με το Ισραήλ (ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Μαρόκο), εκφράζουν την καταδίκη στοχοποίησης αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα.

Στην κοινή ανακοίνωση, που υπογράφεται από τους υπουργούς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μαρόκου, τονίζουν πως «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα (…) δεν δικαιολογεί την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» ούτε «τη σκόπιμη παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Καταδίκασαν επίσης τον καταναγκαστικό εκτοπισμό και τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, επισημαίνοντας πως «η έλλειψη πολιτικής λύσης για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες βίαιες ενέργειες και δεινά για τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ» και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Καταλήγοντας επαναφέρουν ως αδήριτη την ανάγκη λύσης στη βάση δύο κρατών με ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με άλλα λόγια απορρίπτουν τα παρασκηνιακά σχέδια του Ισραήλ για μόνιμο διωγμό των κατοίκων της Γάζας είτε στη Χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου ή σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως αποκαλύφθηκε το τελευταίο διήμερο από δημοσιεύματα του Ισραηλινού και Αμερικάνικου Τύπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλλους 14 μήνες στη φυλακή ο πρώην Πρόεδρος του Περού

Έγγραφο-βόμβα από το ισραηλινό Κανάλι 12 για τη μυστική πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς

Υπουργείο Εσωτερικών: Τριήμερη τηλεργασία για δημόσιους υπαλλήλους

Ανήσυχος για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ε.Ε. ο Τσέχος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα