ΑΘΗΝΑ
04:36
|
02.10.2024
Η πρόσφατη απόφαση του Ρώσου Προέδρου να δώσει εντολή σε ρωσικά μαχητικά να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αύξησε τις ανησυχίες του Κιέβου.
Εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανέστειλε για το τρέχον 24ωρο η Ουκρανία τη χρήση του νέου διαδρόμου της στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά σιτηρών λόγω αυτού που εκλαμβάνει ως «απειλή από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Barva Invest με έδρα το Κίεβο, διευκρινίζοντας πως είναι πιθανό να παραταθεί. Εξήγησε δε πως το τελευταίο διήμερο ίσχυε εκ των πραγμάτων η αναστολή λειτουργίας του «διαδρόμου» με διαταγή του στρατού που επικαλέστηκε απειλή από την αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας στην περιοχή.

Η Ουκρανία εγκαινίασε τον Αύγουστο έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για πλοία που μεταφέρουν φορτία με προορισμό αφρικανικές και ασιατικές αγορές στην προσπάθεια να παρακάμψει έναν ντε φάκτο αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα αφότου η Ρωσία αποχώρησε από μια συμφωνία που διασφάλιζε τις μεταφορές σιτηρών του Κιέβου διά θαλάσσης κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ωστόσο, η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη βδομάδα να δώσει εντολή σε ρωσικά μαχητικά που φέρουν πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αύξησε τις ανησυχίες των ουκρανικών αρχών πως τα πλοία που μεταφέρουν βοήθεια στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» μπορεί να τεθούν στο στόχαστρο ρωσικής επίθεσης.

Ουκρανοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων δήλωσαν αυτή την εβδομάδα πως η νέα διαδρομή θα επιτρέψει τις εξαγωγές έως 2,5 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων τον μήνα, αντισταθμίζοντας σχεδόν τον αντίκτυπο της απόφασης της Ρωσίας να αποχωρήσει από την προηγούμενη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Χτες, ο Ουκρανός πρώτος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκιι δήλωσε πως τα φορτία σιτηρών που μεταφέρονται μέσω του διαδρόμου μπορεί να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο τόνους τον Οκτώβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός στο Ισραήλ-Εκτοξεύσεις εκατοντάδων πυραύλων από το Ιράν-Αντίποινα προανήγγειλε το Ισραήλ (upd)

Ανώτατη διάκριση της Κίνας στον πανεπιστημιακό Κώστα Γουλιάμο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

Προετοιμαστείτε για μακρά κόντρα με τις ΗΠΑ λέει Ρώσος υφυπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα