ΑΘΗΝΑ
11:16
|
03.05.2024
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναλάβει να «δείξει» στον κόσμο ότι η Χαμάς είναι «χειρότερη από τρομοκρατική οργάνωση», απάντησε στη δήλωση του Ερντογάν εκπρόσωπος του IDF.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέκριναν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το ότι αποκάλεσε την Χαμάς «ομάδα απελευθερωτών».

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε στους δημοσιογράφους την ίδια μέρα ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αναλάβει να «δείξει» στον κόσμο ότι η Χαμάς είναι «χειρότερη από τρομοκρατική οργάνωση».

«Άκουσα τι είπε ο Ερντογάν… Η Χαμάς είναι χειρότερη από τρομοκρατική οργάνωση», απάντησε ο Χαγκάρι μετά από σχετική ερώτηση. «Οι υπεύθυνοι για τη σφαγή ήθελαν θάνατο και φρίκη, και είναι καθήκον μας να το δείξουμε στον κόσμο».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χαϊάτ, καταφέρθηκε εναντίον του Ερντογάν σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο X (πρώην Twitter).

«Το Ισραήλ απορρίπτει ολόψυχα τα σκληρά λόγια του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», είπε, προσθέτοντας ότι η «απεχθής» ομάδα είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος.

«Ακόμα και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και τα υποκινούμενα λόγια του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμα:

Μιλώντας στο κοινοβούλιο νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ερντογάν είπε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά «μια ομάδα απελευθέρωσης που διεξάγει μάχη για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό της».

Ο Τούρκος ηγέτης καταδίκασε επίσης τη συνεχιζόμενη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά της Γάζας και ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις επιθέσεις στη Γάζα ως «σκόπιμη σφαγή» και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τις καλές προθέσεις της χώρας του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, η Τουρκία ανέστειλε επίσης τα ενεργειακά της έργα με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Η στάση της Άγκυρας έχει προκαλέσει επίσης οργισμένες αντιδράσεις στους Αμερικανοεβραίους. Οι ηγέτες ορισμένων αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων κατήγγειλαν τον Ερντογάν επειδή ακύρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική ομάδα.

Μιλώντας στο Jewish Insider, ο Γουίλιαμ Νταρόφ, Διευθύνων Σύμβουλος της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγάλων Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων, χαρακτήρισε τον Τούρκο ηγέτη «τσαρλατάνο», προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν «ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την προώθηση της δολοφονίας των Εβραίων παρά για το να είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί με θετικό τρόπο στη Μέση Ανατολή».

Ο Άμπε Φόξμαν, πρώην εθνικός διευθυντής του Συνδέσμου Anti-Defamation League, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι «είναι λυπημένος που βλέπει τον παλιό, μισητό Ερντογάν να εμφανίζεται ξανά». Ο Φόξμαν, ο οποίος συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, είπε επίσης ότι του μίλησε για την επερχόμενη τότε επίσκεψη στο Ισραήλ «με έναν τόνο βαθιάς φιλίας και γιορτής». Ο Εβραίος ηγέτης ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι ο Ερντογάν καθοδηγείται από ένα «κυνικό» προσωπικό συμφέρον.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα