ΑΘΗΝΑ
19:05
|
04.05.2024
ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό στη σχέση τους υπεύθυνα και να διατηρήσουν ανοικτές γραμμές είπε ο Μπάιντεν στον ΥΠΕΞ της Κίνας.
Οι σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ανοικτές γραμμές επικοινωνίας» θα πρέπει να διατηρήσουν ΗΠΑ και Κίνα δήλωσε απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντώντας στην Ουάσιγκτον τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ο οποίος επισκέπτεται από τις 26 Οκτωβρίου τις ΗΠΑ για τρεις ημέρες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε επίσης οι δύο χώρες να συνεργαστούν για να ανταποκριθούν σε «παγκόσμιες προκλήσεις». Σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από τον Λευκό Οίκο αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό στη σχέση τους υπεύθυνα και να διατηρήσουν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας. Σημείωσε πως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει  να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων».

Με την αφορμή της συνάντησής του ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια τού για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ που πέθανε σήμερα σε ηλικία 68 ετών από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η συνάντηση του Ουάνγκ Γι με τον Άντονι Μπλίνκεν

Νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και ΗΠΑ είχαν νέα συνάντηση στην Ουάσιγκτον, μετά το χτεσινό δείπνο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία συνεργατών τους «κεκλεισμένων των θυρών».

Την Πέμπτη ο Ουάνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, πως οι χώρες τους έχουν διαφωνίες αλλά πρέπει να πραγματοποιήσουν έναν συμπεριληπτικό και σε βάθος διάλογο ώστε να μειωθούν οι παρεξηγήσεις και να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις. «Όχι μόνον θα έπρεπε να ξεκινήσουμε διάλογο, αλλά ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι σε βάθος δίχως περιορισμούς» είχε πει χαρακτηριστικά μπροστά στις κάμερες.

Τα ακανθώδη θέματα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις δεν είναι λίγα. Συμπεριλαμβάνονται στα θέματα τριβής εκείνα που αφορούν το εμπόριο, τους ανταγωνισμούς στην ηλεκτροκίνηση και στην τεχνολογία αιχμής με πρώτο τον τομέα των μικροεπεξεργαστών (chip) τελευταίας γενιάς, την Ταϊβάν, τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ελέγξουν την Θάλασσα της Νότιας Κίνας,  περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα