ΑΘΗΝΑ
19:12
|
05.07.2024
«Η μόνη οριστική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών, που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά» .
Κυριάκος Μητσοτάκης -Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε τη λύση των δύο κρατών, αλλά κατέκρινε τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της Χαμάς.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και πως μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

«Ο Ερντογάν είναι εκτός κλίματος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης. Τόνισε πάντως ότι αυτή η στάση του προέδρου της Τουρκίας δεν πρέπει να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μητσοτάκης για Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

«Πρέπει το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Όσον αφορά την πολιτική λύση του ζητήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Επανέρχεται πια στη δημόσια συζήτηση κάτι, το οποίο ενδεχομένως λίγο να είχε παραπέσει ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, και αφορά στην τελική πολιτική λύση του παλαιστινιακού προβλήματος.

«Αν κάτι φάνηκε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας. Θα χρειαστεί μία πολιτική λύση. Και η μόνη οριστική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών, που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά» ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγχαρητήρια Ανδρουλάκη- Κασσελάκη στον Κιρ Στάρμερ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

 Χαμάς: Απορρίπτει την ανάπτυξη ξένων «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην Λωρίδα της Γάζας

Κένυα: Περικοπές και νέο δανεισμό σχεδιάζει ο Ρούτο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα