ΑΘΗΝΑ
00:07
|
01.05.2024
Το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις παραμένει η ίδρυση Ένωσης σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου με ευθύνη της κυβέρνησης στην Πρίστινα.
Ζοζέπ Μπορέλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου για το φλέγον ζήτημα της Ενωσης των σερβικών Δήμων του μη αναγνωρισμένου διεθνώς κρατιδίου διαπίστωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μετά τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Κοσσοβάρο Αλβανό πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι.

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου είχαν μεμονωμένα συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι. Το κλίμα ήταν τόσο τεταμένο που οι Αλεξάντερ Βούτσιτς και Άλμπιν Κούρτι δεν κάθισαν καν στο ίδιο τραπέζι…

Ο Μπορέλ διαπίστωσε πως το «μεγάλο εμπόδιο» για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, είναι η ίδρυση της Ένωσης Δήμων Σερβικής πλειοψηφίας στο βόρειο Κόσοβο. Τόνισε πως για να ξεπεραστεί η Ε.Ε. παρουσίασε μια «ισορροπημένη πρόταση» για την ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων, καλώντας τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν «αυτή την ευκαιρία» για να προχωρήσει η διαδικασία ομαλοποίησης και να αποφευχθούν νέοι κύκλοι βίας. «Δυστυχώς οι δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμες να συμφωνήσουν χωρίς προϋποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι όροι που έθετε η κάθε πλευρά, ήταν «απαράδεκτοι» για την άλλη.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Α. Βούτσιτς (αριστερά) και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Α. Κούρτι (δεξιά)

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. επανέλαβε πως οι Βρυξέλλες ζητούν από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να συμμετάσχουν «με ειλικρίνεια» στη διαδικασία εξομάλυνσης, στο πλαίσιο του διαλόγου, «που είναι ο μόνος τρόπος για την ευρωπαϊκή οδό». Κατέληξε δε λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να εργαζόμαστε προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά σήμερα, δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα