ΑΘΗΝΑ
23:00
|
27.04.2024
Ο Πούτιν ζήτησε «να σταματήσει η αιματοχυσία και η βία», στη Γάζα προειδοποιώντας για «σοβαρές και εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες».
Από τη σύνοδο του Πούτιν με τους θρησκευτικούς ηγέτες στο Κρεμλίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία ακολουθεί στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων την παραδοσιακή θέση της Σοβιετικής Ένωσης από το 1948, που προβλέπει την ύπαρξη δύο κρατών, έχει βιώσει τι σημαίνει διεθνής τρομοκρατία και παρακολουθεί «με αγωνία και πόνο στις καρδιές μας την τραγική κατάσταση στους Αγίους Τόπους, η οποία έχει ιερή σημασία για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Εβραίους, όσους ακολουθούν τις μεγαλύτερες παραδοσιακές θρησκείες του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ρωσίας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Θανάση Αυγερινού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ισραηλινών και των πολιτών άλλων χωρών, των οποίων οι οικείοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» και χαρακτήρισε σαφές ότι «απολύτως αθώοι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκλήματα που διαπράττουν άλλοι» και ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να διεξάγεται σύμφωνα με την περιβόητη αρχή της συλλογικής ευθύνης, όταν σκοτώνονται επίσης ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μένουν χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρική περίθαλψη.

Από τη συνάντηση θρησκευτικών ηγετών διαφόρων θρησκειών με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως πρόκειται για μια «πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή» εκτιμώντας πως το κύριο καθήκον σήμερα, «να σταματήσει η αιματοχυσία και η βία», διαφορετικά, «η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι γεμάτη με σοβαρές και εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες». Προειδοποίησε δε για συνέπειες που αφορούν όχι μόνο την περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά «πολύ πέρα από τα σύνορα της Μ.Ανατολής».

«Ταυτόχρονα, βλέπουμε προσπάθειες ορισμένων δυνάμεων να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση, να παρασύρουν όσο το δυνατόν περισσότερες άλλες χώρες και λαούς στη σύγκρουση, χρησιμοποιώντας τους για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, για να εξαπολύσουν ένα πραγματικό κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και πολύ πέρα από αυτήν. Για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να «παίξουν» με τα εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων. Επιπλέον, η πολιτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν από την τρέχουσα κρίση», διαπίστωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι «στρέφουν τους Μουσουλμάνους κατά των Εβραίων και καλούν σε «πόλεμο κατά των απίστων». Και συνέχισε διαπιστώνοντας: «Στρέφουν τους Σιίτες εναντίον των Σουνιτών, τους Ορθοδόξους εναντίον των Καθολικών. Στην Ευρώπη κλείνουν τα μάτια σε ιεροσυλίες και βανδαλισμούς μουσουλμανικών ιερών τόπων. Σε μια σειρά από χώρες, οι ναζιστές εγκληματίες και οι αντισημίτες, στα χέρια των οποίων βρίσκεται το αίμα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, δοξάζονται ανοιχτά και επίσημα. Στην Ουκρανία, εργάζονται για την απαγόρευση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την εμβάθυνση του εκκλησιαστικού διχασμού».

Κατά τη γνώμη του επικεφαλής του Κρεμλίνου, σκοπός όλων αυτών των ενεργειών είναι «να πολλαπλασιάσουν την αστάθεια στον κόσμο, να διαιρέσουν πολιτισμούς, λαούς, παγκόσμιες θρησκείες, να προκαλέσουν σύγκρουση πολιτισμών – όλα σύμφωνα με τη γνωστή αρχή του «διαίρει και βασίλευε». Και την ίδια στιγμή μιλούν για κάποια «νέα παγκόσμια τάξη» η ουσία της οποίας είναι στην πραγματικότητα η ίδια: υποκρισία, διπλά μέτρα και σταθμά, αξιώσεις για αποκλειστικότητα, για παγκόσμια κυριαρχία, για διατήρηση ουσιαστικά του νεοαποικιακού συστήματος».

Ο ένοχος κατά τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η Δύση, που «βλέπει πώς η διαδικασία διαμόρφωσης μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης κερδίζει έδαφος. Και προκειμένου να εμποδίσουν την ανάπτυξη ανεξάρτητων, κυρίαρχων  χωρών, να διασπάσουν την παγκόσμια πλειοψηφία, χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμοφοβίας, του αντισημιτισμού και της ρωσοφοβίας» και οι δυνάμεις, που ακολουθούν ή προσπαθούν να ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική, «επωφελούνται από την επιδημία βίας και μίσους που εξαπλώνεται όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλες περιοχές, έτσι ώστε να οξυνθούν τα παλιά σημεία θερμών συγκρούσεων στην Ευρασία και να αναδυθούν νέα».

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο οι ίδιες δυνάμεις «ενορχηστρώνοντας εν πολλοίς τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, υποδαυλίζοντας και προκαλώντας τον εθνικισμό και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία σε όλο τον κόσμο, φυσικά, επιδιώκουν και τους εχθρικούς τους στόχους» κατά της Ρωσίας, όπως έχουν δηλωθεί «ανοιχτά από τους κυρίαρχους κύκλους ορισμένων χωρών», που επιδιώκουν να προκαλέσουν, «όπως λένε, στρατηγική ήττα» της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται για παλαιά τακτική, οι εχθρικές προς τη Ρωσία δυνάμεις «χρειάζονται ώστε και η μεσανατολική και οποιεσδήποτε άλλες θρησκευτικές και εθνικές συγκρούσεις στον κόσμο να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Ρωσία, ή, πιο συγκεκριμένα, να πλήττουν τη Ρωσία και την κοινωνία μας», γι’ αυτό και θα χρησιμοποιήσουν «ψέματα και προβοκάτσιες, εξωτερικές και εσωτερικές αφορμές για να αποδυναμώσουν και να διασπάσουν την κοινωνία μας, να πυροδοτήσουν εθνικές και θρησκευτικές διαμάχες στην πατρίδα μας».

Για τους λόγους αυτούς ο Πούτιν κάλεσε τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων, περιφερειών της χώρας, τους ιερείς των παραδοσιακών θρησκειών και όλους τους θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών να αισθανθούν την «κολοσσιαία ευθύνη, που φέρουν για το μέλλον της Ρωσίας» και να υπερασπιστούν «τα θεμελιώδη συμφέροντα του πολυεθνικού λαού μας, ενθυμούμενοι πάντα ότι η διεθνική και διαθρησκευτική αρμονία είναι η βάση της ρωσικής κρατικής υπόστασης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

«Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα