ΑΘΗΝΑ
14:54
|
04.05.2024
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, είπε πως άσκησε έντονες πιέσεις ώστε η Ε.Ε. να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά αντεπιτέθηκαν στη διατύπωση ορισμένες χώρες.
Ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόταση της Ισπανίας για την πραγματοποίηση ειρηνευτικής διάσκεψης (εν ευθέτω χρόνω) με θέμα την σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας ενέκρινε απόψε το Συμβούλιο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διήμερη σύνοδο που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες με θέματα που αφορούσαν και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της κλιματικής κρίσης.

Σε δηλώσεις που έκανε απόψε ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. ως το τέλος Δεκεμβρίου, ανέφερε επίσης πως η χώρα του άσκησε έντονες πιέσεις ώστε η Ε.Ε. να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, όμως ορισμένες χώρες αντιτέθηκαν στη διατύπωση. Παρόλα αυτά, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του έστω γι’ αυτό το αποτέλεσμα.

Εξήγησε στη συνέχεια πως αντ’αυτού, οι 27 χώρες-μέλη συμφώνησαν να καλέσουν για «ανθρωπιστικές παύσεις» και το άνοιγμα «διαδρόμων βοήθειας» για τους αμάχους της Γάζας, ως έναν τρόπο να φθάσουν σε ομοφωνία. Σε αντάλλαγμα για τον συμβιβασμό, η Ε.Ε. αποδέχθηκε την πρόταση της Μαδρίτης για ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία περιλαμβάνει μια «ανανεωμένη ώθηση για λύση δύο κρατών» στη σύγκρουση, είπε ο Σάντσεθ.

Οι αποφάσεις των 27 ηγετών της Ε.Ε. σε σχέση με το παλαιστινιακό και την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή καταγράφηκαν στην έκτη σελίδα του 12σέλιδου κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα