ΑΘΗΝΑ
15:37
|
05.05.2024
O πρώην Πρόεδρος της Ζάμπια Έντγκαρ Λούνγκου ανακοίνωσε ότι κάνει μια πολιτική επιστροφή.
Έντγκαρ Λούνγκου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O πρώην Πρόεδρος της Ζάμπια Έντγκαρ Λούνγκου ανακοίνωσε ότι κάνει μια πολιτική επιστροφή, υπό τις ένθερμες επευφημίες των υποστηρικτών του, μεταδίδει το BBC.

Αποσύρθηκε από την πολιτική το 2021 μετά από μια συντριπτική ήττα στις προεδρικές εκλογές.

Μετά από έξι χρόνια θητείας άφησε τη χώρα βαριά χρεωμένη και με μια επισφαλή οικονομία.

Αλλά ο κ. Λούνγκου στοχεύει τώρα να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τον διάδοχό του, Χακαΐντε Χιτσιλέμα.

Η επιστροφή του αναμενόταν εδώ και καιρό, αλλά αυτή ήταν η πρώτη επίσημη ανακοίνωση.

«Είμαι έτοιμος να πολεμήσω από την πρώτη γραμμή, όχι από τα μετόπισθεν, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Όσοι είναι έτοιμοι για αυτόν τον αγώνα, παρακαλώ ελάτε μαζί μου, είμαι έτοιμος για όλα», είπε ο κ. Λούνγκου στους υποστηρικτές του το Σάββατο. μιλώντας σε μια τελετή μνήμης στον πρώην πρόεδρο και αρχηγό του κόμματός του Πατριωτικό Μέτωπο (PF), Μάικλ Σάτα, ο οποίος πέθανε στην εξουσία το 2014.

Από τότε που ο κ. Λούνγκου έχασε την εξουσία πριν από δύο χρόνια, υπήρξε μια διαμάχη μέσα στο PF για το ποιος πρέπει να ηγηθεί του κόμματος που κατέληξε στο δικαστήριο. Η είσοδος του κ. Λούνγκου θα μπορούσε κάλλιστα να αυξήσει τις εντάσεις και να παρατείνει τη δικαστική μάχη, καθώς επί του παρόντος υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο, ο Μάιλς Σάμπα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εξελέγη πρόεδρος του PF σε πρόσφατη συνεδρίαση.

Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πυροδοτεί διχασμούς, κάτι που αρνείται.

Ο κ. Λούνγκου «απολαμβάνει ένα συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα να μπορεί να συμμετέχει στην πολιτική σφαίρα της χώρας μας και, αν το επιθυμεί, είναι ευπρόσδεκτος και πάλι στην πολιτική αρένα», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Κορνέλιους Μουίτουα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZNBC της Ζάμπιας.

Ο κ. Χιτσιλέμα κέρδισε τις εκλογές του 2021, την έκτη του εκλογή στην προεδρία, με το 59% των ψηφοφόρων να ελπίζει ότι θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Αλλά αυτές οι υψηλές προσδοκίες χρειάζονται πολύ χρόνο για να εκπληρωθούν και η υπομονή εξαντλείται.

Ο πρόεδρος πέτυχε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία διάσωσης για την πλούσια σε χαλκό χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μπόρεσε επίσης να αναδιαρθρώσει τις δανειακές συμβάσεις με Κινέζους και άλλους πιστωτές.

Ο κ. Χιτσιλέμα υποστηρίζει ότι κληρονόμησε μια χώρα σε βαθιά οικονομικά προβλήματα στην οποία ο πολύ σημαντικός τομέας εξόρυξης δυσκολευόταν.

Αλλά ο απλός καταναλωτής αντιμετωπίζει πολύ υψηλές τιμές για βασικά τρόφιμα και καύσιμα, δυσκολεύοντας τη ζωή πολλών και οδηγεί σε απογοήτευση από την πολιτική ηγεσία.

Η κυβέρνηση επικρίθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα για «αυξανόμενη μισαλλοδοξία για τις διαφωνίες» από 13 κορυφαίες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Σε κοινή τους δήλωση, ανέφεραν ότι υπάρχει «συρρίκνωση του χώρου για την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι στη χώρα».

Η προεδρία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις της αστυνομίας.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Λούνγκου προειδοποιήθηκε να μην κάνει τζόκινγκ δημόσια, με την αστυνομία να περιγράφει τις εβδομαδιαίες προπονήσεις του ως «πολιτικό ακτιβισμό».

Οι σαββατιάτικες εμφανίσεις του με τα απλά μέλη του κοινού και τους υποστηρικτές του PF προσέλκυσαν πολλή προσοχή. Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι θα ζητήσει την έγκριση της αστυνομίας για μελλοντικές εκδηλώσεις τζόκινγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα