ΑΘΗΝΑ
10:34
|
13.04.2024
«Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ μέχρι σήμερα, τόσο η στάση μας όσο και ο λόγος μας είναι συνεπής...» είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απάντηση στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση και στην ελληνική εξωτερική πολιτική μετά τη στάση «αποχής» που επέλεξε την Παρασκευή σε ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφορικά με την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας επιχείρησε να δώσει το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις και δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουμε, ούτε τη στάση μας, ούτε τη ρητορική μας. Τηρούμε τη στάση εκείνη που επιβάλουν οι αρχές και οι αξίες της εθνικής μας πολιτικής, οι οποίες είναι αρχές και αξίες ηθικές, και θα στηριχτούμε πάνω σε αυτές ως το τέλος» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε σχέση με την πολιτική στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας πως η στάση της Ελλάδας στην περιοχή αφορά «στάση αρχής δικαίου».

Ο Γεραπετρίτης μιλώντας σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, απέρριψε τις αιτιάσεις του βουλευτή της «Πλεύσης Ελευθερίας», Αλέξανδρου Καζαμία,που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, εκτιμώντας πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μονόπλευρη, μεροληπτική και υπέρ των Ισραηλινών. «Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά όλα τα σημεία εκείνα που υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο, τα οποία είναι:

  • Ομόθυμα καταδίκη της τρομοκρατίας, της απάνθρωπης μεταχείρισης, της βίας υπό οποιαδήποτε μορφή.
  • Απαγόρευση διακράτησης ομήρων ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσον διαπραγμάτευσης.
  • Να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσους έχουν ανάγκη.
  • Να υπάρξει προστασία των αμάχων έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υφίστανται παράπλευρες απώλειες.
  • Να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση έτσι ώστε να υπάρξει η λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία και η Ελλάδα υποστηρίζει για τη συγκρότηση δύο κρατών με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ μέχρι σήμερα, τόσο η στάση μας όσο και ο λόγος μας είναι συνεπής και δεν υπάρχει καμία απολύτως μετάπτωση», τόνισε ο  Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως προέχει η διασφάλιση της ζωής όλων των αμάχων, τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων.

Πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Η ζωή δεν έχει εθνικότητα. Απώλεια ζωών έχουμε παντού αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή και είναι κάτι που είναι επώδυνο. Όταν χάνεται μια ζωή παλαιστινίου δεν διαφοροποιείται από όταν χάνεται μια ζωή ισραηλινού. Ειδικά όταν χάνεται η ζωή ενός αμάχου είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ανεχθεί ο σύγχρονος πολιτισμός μας».

Μιλάμε με όλους…

Ο υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις Αραβικές χώρες».

«Εγώ ο ίδιος μιλώ καθημερινά, πολλές φορές με πολλούς ομολόγους μου από τις χώρες του Αραβικού κόσμου για να μπορώ να έχω εικόνα, να είμαι ωφέλιμος, δημιουργικός, να προσφέρω τις καλές υπηρεσίες της πατρίδας μου. Ειδικά με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών βρίσκομαι σε τακτική επαφή όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές και συνομίλησε και με τον πρόεδρο Αμπάς», σημείωσε.

Πλεύση Ελευθερίας: Στην Παλαιστίνη συντελείται γενοκτονία

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Αλέξανδρος Καζαμίας αντέτεινε ότι, ενώ στην Παλαιστίνη συντελείται μια γενοκτονία, η Ελλάδα παραμένει μεροληπτικά υπέρ του Ισραήλ και κρατά ίσες αποστάσεις.

Στη Παλαιστίνη συντελείται μία διαδικασία εθνοκάθαρσης και εμείς απλά λέμε πως θα θέλαμε να λυθεί το πρόβλημα κάτω από ιδανικές συνθήκες. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σθεναρές πρωτοβουλίες και να δείξει ότι δεν ανέχεται αυτού του είδους συμπεριφορές. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου. Έχουμε την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει μεροληπτικά προσηλωμένη προς το Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα θέλει να εμφανίζεται ως να κρατά ίσες αποστάσεις. Πείτε το με ειλικρίνεια, δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις, είμαστε με το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Καζαμίας.

«Η πολιτική επαφών μας δεν έχει να κάνει με την τήρηση ισορροπιών. Έχει να κάνει με την τήρηση των αρχών της εξωτερικής μας πολιτικής», ανταπάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας στον βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας σχετικά με τη Μονή Αγίου Πορφυρίου, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «εξ αρχής βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και έχουμε θέσει με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα της προστασίας όλων των λατρευτικών χώρων που βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή καθώς και όλων των Ελλήνων οι οποίοι ζουν εκεί…Ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός υπήρξε αμέσως καταδίκη εκ μέρους της χώρας μας, ενώ το συγκεκριμένο χτύπημα δεν αφορούσε την Μονή Πορφυρίου, αλλά παρακείμενο στόχο εκ του οποίου βεβαίως προέκυψε η κατάρρευση τοίχου με τις γνωστές συνέπειες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεταβατικό συμβούλιο για τον ορισμό νέας κυβέρνησης στην Αϊτή

Η σχολική βία ως αντεστραμμένο είδωλο της «Αριστείας»

Πολεμικό κλίμα στο Ισραήλ-Απόψε «βρέχει» ρουκέτες της Χεζμπολάχ και ο Μπάιντεν προβλέπει ιρανική επίθεση

Ελλαδέμπορας των fake news ο Αυτιάς για τον Κασσελάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα