ΑΘΗΝΑ
15:39
|
27.04.2024
Η Κίνα δεν παρέμεινε θεατής στον αγώνα της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση χρέους είπε ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ.
Οι σημαίες Ελλάδας και Κίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικές προοπτικές για την πολυσχιδή αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας διέκρινε σήμερα ο Πρέσβης της Κίνας, Σιάο Τζουντσένγκ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Όμιλος Μέσων Ενημέρωση Κίνας (China Media Group).

Εξήρε την πρόσφατη πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και από δύο κινεζικούς οίκους αξιολόγησης της Κίνας, προβλέποντας πως αυτό θα οδηγήσει περισσότερους Κινέζους επενδυτές στην Ελλάδα, σε τομείς όπως τα πεδία της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, της τεχνολογίας και του τουρισμού. Εκτίμησε έτσι πως πνέει «ένας νέος άνεμος» στο Αιγαίο και στις διμερείς σχέσεις ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΜΜΕ αμφοτέρων χωρών, τόνισε:

«Σήμερα, η συνεργασία για την από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” συνδέει στενά για άλλη μια φορά τους δύο αρχαίους πολιτισμούς μας. Είμαστε περήφανοι διότι η πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας συνέδραμε την Ελλάδα στο να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Η Κίνα δεν παρέμεινε θεατής στον αγώνα της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση χρέους. Αντιθέτως υποστήριξε και συνέβαλε σε αυτήν την προσπάθεια».

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ

Εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον της Κίνας για την από κοινού ίδρυση με την Ελλάδα ερευνητικών εργαστηρίων σε τομείς όπως η γεωργία, η ασφάλεια τροφίμων και η χρήση της τεχνολογίας λέιζερ για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

«Η χώρα μας πρόκειται να δημιουργήσει τη Συμμαχία των Πόλεων του Δρόμου του Μεταξιού για τον Τουρισμό και προσβλέπει στη συμμετοχή της Ελλάδας. Η μεσαία εισοδηματική τάξη της Κίνας έφτασε τα 400 εκατ. άτομα και αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες στην αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει από κοινού με την Ελλάδα το «Κοινό Σχέδιο Δράσης Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας».

Εξήγησε επίσης πως «εάν οι δύο πλευρές στηρίξουν την κατασκευή ενός οικονομικού και εμπορικού πάρκου συνεργασίας στον Πειραιά, αυτό θα ωθήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης».

Από την εκδήλωση του Ομίλου China Media Group στην Αθήνα

Ο Κινέζος πρέσβης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου Κορυφής του Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», για τη στήριξη της Κίνας σε οκτώ δράσεις για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας, και εκτίμησε πως θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες για την έμπρακτη συνεργασία των δύο χωρών.

Διέκρινε την αποφασιστικότητα της Κίνας να προωθήσει «δυναμικά» τον «Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού» και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των λιμένων, της ναυτιλίας και του εμπορίου.  Διαβεβαίωσε επίσης πως η χώρα του θα προωθήσει δυναμικά τη διεθνή συνεργασία στην πράσινη μετάβαση.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, ανακοίνωσε πως ο Κεντρικός Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός της Κίνας θα υπογράψει συμφωνία και με το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, εξηγώντας πως «οι ανταλλαγές και η αμοιβαία μάθηση αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των πολιτισμών, καθώς και σημαντικό θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον».

Τέλος, ο Σιάο Τζουντσένγκ ανέφερε πως συνεργασία μεταξύ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των πολιτιστικών φορέων αποσκοπεί στην καταγραφή της κληρονομιάς των δύο πολιτισμών, στη διατήρηση και προβολή των αναλλοίωτων αξιών τους και στη διερεύνηση τρόπων προώθησης της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών της Κίνας και της Ελλάδας, αποτελώντας μια καινοτόμο κίνηση για την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα