ΑΘΗΝΑ
13:31
|
02.05.2024
Ζήτησε από το Βελιγράδι και την Πρίστινα να μην καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την ίδρυση ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο.
Από τη σημερινή συνάντηση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στο Βελιγράδι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πιέσεις για εξομάλυνση των πολυετών σχέσεων αυξημένης έντασης άσκησε απόψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας τους  να επισπεύσουν την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε το Βελιγράδι λίγες μόλις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας κάλεσαν τη Σερβία να αποδεχθεί την «de facto» αναγνώριση του Κοσόβου. Εκτίμησε πως οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις της 24ης Σεπτεμβρίου μεταξύ Σέρβων ενόπλων και Κοσοβάρων Αλβανών αστυνομικών «πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η ντερ Λάιεν ζήτησε από το Βελιγράδι και την Πρίστινα να μην καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την ίδρυση ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πρόθυμος να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι διατηρεί «συνταγματικούς περιορισμούς».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί αυτές τις μέρες περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια για να παρουσιάσει το επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε. για την περιοχή, που προβλέπει μεταξύ άλλων, σχέδιο ανάπτυξης με 6 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισεκ. θα είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα θα χορηγηθούν ως δάνεια.

Την Τετάρτη, 1η Νοέμβρη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα