ΑΘΗΝΑ
12:26
|
06.05.2024
Θα βάλουν κατά του Ισραήλ ώσπου να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Ο Ισραηλινός σύμβουλος Ασφάλειας απειλεί πως θα έρθει η ώρα της Χεζμπολάχ.
Ο Ταξίαρχος των Χούθι, Γιαχία Σαρί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσο ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει το σφυροκόπημα και τις σφαγές αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, τόσο εντείνονται οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης των Σιιτών Χούθι που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για την σημερινή επίθεση με drone στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ από την Ερυθρά Θάλασσα. Το drone προσέγγισε και τελικά αναχαιτίστηκε από τον ισραηλινό στρατό πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα δίχως να προκαλέσει ζημιές ή θύματα.

Ο Ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του στρατού της Υεμένης,  προειδοποίησε πως οι δυνάμεις των Χούθι θα συνεχίσουν διάφορες επιθέσεις σε εχθρικούς στόχους έως ότου σταματήσει η επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Εξήγησε πως η επίθεση κατά του Ισραήλ ήταν «στα καθήκοντα» υποστήριξης των Χούθι στους Παλαιστινίους της περιοχής στο πλαίσιο βαλλιστικών και πυραυλικών επιθέσεων σε στόχους «του εχθρού στα κατεχόμενα εδάφη». Υπέδειξε το ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή την επίθεση επισημαίνοντας πως διενεργείται «με αμερικανική υποστήριξη και με τη συνέργεια ορισμένων κυβερνήσεων».

Λίγη ώρα νωρίτερα, στο Λίβανο,  η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως έβαλε κατά ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα με καθοδηγούμενους πυραύλους πετυχαίνοντας «άμεσα πλήγματα» με θύματα και τραυματίες.

Οι νέες απειλές του Ισραήλ προς τη Χεζμπολάχ

Παράλληλα, ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζάτσι Χανέγκμπι εκτόξευσε απειλές κατά της Χεζμπολάχ λέγοντας πως μετά τη Χαμάς θα πάρει εκείνη σειρά.

«Την ημέρα μετά τη Χαμάς», το Ισραήλ θα εφαρμόσει «τα διδάγματα που άντλησε» εναντίον των μαχητών του Λιβάνου, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέροντας πως αυτό θα έχει «λειτουργικές πτυχές» δίχως άλλη διευκρίνηση.

National Security Adviser Tzachi Hanegbi arrives for the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's Office in Jerusalem on May 7, 2023. (Yonatan Sindel/Flash90)

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου εξήγησε πως ολοκληρώθηκε το πρώτο  στάδιο πολέμου που ήταν ο περιορισμός της επίθεσης της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και «να εκκαθαριστεί το νότιο Ισραήλ από τρομοκράτες». Το δεύτερο στάδιο, όπως είπε, ήταν το χτύπημα στόχων «με ακρίβεια, έσω αξιοποίησης πληροφοριών, προς όλα τα εχθρικά συστήματα από τον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα». Το τρίτο στάδιο που είναι τώρα σε εξέλιξη είναι η χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας:

«Είναι μια δύσκολη εκστρατεία», είπε, «και απαιτεί εντατικές μάχες. Δεν υπάρχει μάχη χωρίς επώδυνο τίμημα. Είμαστε ένα μαχόμενο έθνος, παρά τον πόνο. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε, παρά τον πόνο».

Ο Χανέγκμπι πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός εστιάζει στην καταπολέμηση των ενόπλων της Χαμάς στα βόρεια Γάζα και θα μετατοπιστεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει «καμία συμφωνία στον ορίζοντα» για απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα