ΑΘΗΝΑ
14:01
|
28.04.2024
Πορεία στο Μαξίμου, στη Βουλή, στο ΥΠΟΙΚ και στο υπουργείο Υγείας. Απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Απεργεί πανελλαδικά ο κλάδος της υγείας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική 24ωρη απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία για σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου με προ-συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας από τις 8.30 το πρωί και στη συνέχεια πορεία Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή, στο υπουργείο Οικονομικών (Γ.Λ.Κ.) και στο υπουργείο Υγείας.

  • Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο καλεί στις 10 π.μ. σε συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου.
  • Στην Κεφαλονιά στις 10.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο.
  • Στη Λευκάδα θα γίνει κινητοποίηση στις 9 π.μ. στο νοσοκομείο.
  • Στη Χαλκίδα, στις 11 π.μ., στο μικρό κυλικείο του Νοσοκομείου.
  • Στα Τρίκαλα, στις 10 π.μ. στο αμφιθέατρο στο νοσοκομείο.

Οι υγειονομικοί απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενώ δηλώνουν αντίθετοι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες. Επίσης, απαιτούν κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ κ.ά.

Δύσκολη περίοδο για την Δημόσια Υγεία προβλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καθώς όπως λέει, υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, λόγω των χαμηλών αμοιβών και οι εργαζόμενοι προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας σε κέντρα διακομιδών ενώ, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα δύο έτη.

Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζουν να εμφανίζονται ράντζα  στα νοσοκομεία. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5.3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση. «Έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.500 προσωπικοί γιατροί μεταξύ αυτών μόνο 1.200 από τον ιδιωτικό τομέα. Οι 2.300 είναι από την  Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον προσωπικό γιατρό (εφημερίες στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επισκέψεις κατ’ οικον κ.λπ.). Πώς να πετύχει ο θεσμός του Οικογενειακού γιατρού. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ευθύνεται για τις πολύωρες αναμονής στα Επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων» επισημαίνει και συμπληρώνει: «Οι μισθολογικές ανισότητες που εξαγγέλθηκαν μεταξύ των γιατρών θα οδηγήσει σε μαζικές παραιτήσεις γιατρών που δουλεύουν πολλά χρόνια στο ΕΣΥ. Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους νοσηλευτές, διασώστες και τους άλλους υγειονομικούς. Μισθοί που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης».

«Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών»: Όχι στο «νέο ΕΣΥ»

Όχι στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων μονάδων Υγείας απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Υγειονομικών.

Στο κάλεσμά της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση και τους πετσοκομμένους μισθούς μας, την εργασιακή ομηρία για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η μετατροπή του αεροδρομίου της Ελευσίνας σε αμερικανική στρατιωτική βάση. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ) ή σε παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών (όπως μετέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Νοσοκομείο της Σαντορίνης)»

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί:

  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016-2017.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ και αύξησή του στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος, που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια. Ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών).
  • Όχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. 
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα