ΑΘΗΝΑ
03:42
|
08.05.2024
Τα μηνύματα του διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχαν σήμερα πολλούς αποδέκτες. Όχι μόνον τις ΗΠΑ, ούτε μόνον το Ισραήλ.
Χασάν Νασράλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου και την ασταμάτητη σφαγή του παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Όχθη από Ισραήλ και ΗΠΑ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, απέδειξε σήμερα πως διαθέτει ψυχραιμία και λογική.

Επιλέγοντας να παίξει γεωπολιτικό σκάκι ευρείας κλίμακας, ο 63χρονος ηγέτης της Χεζμπολάχ:  

Απέφυγε να κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ, στερώντας επιπρόσθετη αφορμή για «προληπτική» ή άλλη επίθεση στις δυνάμεις της οργάνωσης και στον Λίβανο μολονότι επισήμανε πως η οργάνωσή του ήδη από τις 8 Οκτωβρίου είναι «σε μάχες» με τον ισραηλινό στρατό με μέσα που επιλέγει η ίδια ώστε να στερήσει από τον αντίπαλο τη χρήση όλων των δυνάμεών του κατά της Γάζας.

Προειδοποίησε πως «όλα τα ενδεχόμενα» παραμένουν «ανοικτά» (υπονοώντας πως αυτά μπορεί να δρομολογηθούν σε συνάρτηση με τις κινήσεις των αντιπάλων).

Ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα όχι μόνον από το Ισραήλ  αλλά και από τις ΗΠΑ τονίζοντας πως είναι εκείνες που ξεκίνησαν τον πόλεμο και εκείνες που μπορούν να τον τελειώσουν, λόγω της αμέριστης στήριξης και της αφθονίας όπλων και μέσων που παρέχουν εδώ και δεκαετίες στο Ισραήλ.

Ξεκαθάρισε πως οι οργανώσεις αντίστασης στα σχέδια του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή λειτουργούν αυτόνομα μολονότι μοιράζονται κοινούς στόχους.

Εξήγησε πως οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν με απόφαση της συγκεκριμένης παλαιστινιακής οργάνωσης και κανενός άλλου.

Απέρριψε, ως εκ τούτου, τις αιτιάσεις ή «υπαινιγμούς» Δυτικών αξιωματούχων πως πίσω από αυτές βρίσκεται η Χεζμπολάχ ή το Ιράν, εξηγώντας πως είχε τηρηθεί μυστική ακόμη και στις οργανώσεις της αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που οδήγησαν στις επιθέσεις της Χαμάς, ο Χασάν Νασράλα παρουσίασε συνοπτικά τέσσερις βασικούς λόγους:

  • Τους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, ακόμη και παιδιά, που παραμένουν για χρόνια και υπό άσχημες συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές, τονίζοντας πως ορισμένοι είναι άρρωστοι ή στα πρόθυρα θανάτου.
  • Τις συνεχείς και εντεινόμενες προκλήσεις Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και δη στο τέμενος αλ Άκσα, επισημαίνοντας πως η ονομασία της επιχείρησης «Al Aqsa Flood» αντανακλά ακριβώς τις προκλήσεις των εποίκων στον περίβολο χώρο του τεμένους.
  • Την άδικη πολιορκία και αποκλεισμό της Γάζας επί 16 χρόνια, τονίζοντας πως περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι ζουν όλο αυτό το διάστημα σε ένα ανοικτό στρατόπεδο, που σήμερα μετατράπηκε και σε ανοικτό τάφο.
  • Οι κατεδαφίσεις και τα πογκρόμ διώξεων των Παλαιστινίων της Δυτική Όχθης από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαπράττονται ατιμώρητα μπροστά στα μάτια διεθνών οργανισμών και ξένων αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών.

«Ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια και τους εγκατέλειψε τους Παλαιστίνιους. Χρειαζόταν ένα μεγάλο γεγονός για να πιέσει αυτό το σιωνιστικό καταπιεστικό καθεστώς και τους υποστηρικτές του» ανέφερε επισημαίνοντας πως ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, οι επιπτώσεις των επιθέσεων της 7ης Οκτώβρη θα είναι «αμετάκλητες», στρατηγικές, μακροπρόθεσμες. Όπως τόνισε, προκάλεσαν «σεισμό σε επίπεδο ασφάλειας, πολιτικής, διπλωματίας και επιπτώσεις στρατηγικού και «υπαρξιακού» χαρακτήρα.

Τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου

Ο Χασάν Νασράλα όμως με το σημερινό του διάγγελμα επιχείρησε να αναδείξει και κάποιες άλλες από τις πτυχές αυτού του πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι οι αιτίες που οδήγησαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη και η τρωτότητα του Ισραήλ.

Επιχείρησε την «αποδόμηση» της υποτιθέμενης «παντοδυναμίας» του ισραηλινού στρατού αναφέροντας πως:

  • Από την πρώτη μέρα του πολέμου το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ 10 δις. δολάρια.
  • Του δόθηκαν στη διάθεσή του σύγχρονα όπλα και μέσα.
  • Οι επιθέσεις απέδειξαν  την ευθραυστότητα του Ισραήλ «που είναι πιο λεπτή και από τον ιστό αράχνης».
  • Ο τρόπος με τον οποίο η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις εχθροπραξίες έναντι του Ισραήλ στη μεθόριο του νοτίου Λιβάνου προκαλούν φθορά και αντιπερισπασμό στον ισραηλινό στρατό, με συνέπειες που θα γίνουν ορατές μεσοπρόθεσμα.
  • Το Ισραήλ δεν νίκησε στρατιωτικά τη Χεζμπολάχ ούτε το 2002, ούτε το 2006 όταν διακήρυσσε πως θα την «εξαφανίσει».
  • Ούτε οι ΗΠΑ είναι ανίκητες, όπως έδειξε η έκβαση των πολέμων που προκάλεσαν «από τη Χιροσίμα και το Βιετνάμ ως το Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Δεν παρέλειψε, από την άλλη, να επικροτήσει τις ιρακινές «οργανώσεις αντίστασης» και την κυβέρνηση των Χούθι στη Υεμένη που αποφάσισαν να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Μετά το σημερινό διάγγελμα του Χασάν Νασράλα και παρά το γεγονός πως ο ίδιος απέφυγε να πετάξει, φανερά,  το γάντι απέναντι σε όσους ευθύνονται άμεσα για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πήραν το «μήνυμα» που χρειάζονταν:

Οι θηριωδίες που διαπράττουν έχουν τίμημα, που δεν θα καταβληθεί απαραίτητα ούτε σήμερα, ούτε κατ’ ανάγκην την «αμέσως επόμενη μέρα»…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα