ΑΘΗΝΑ
14:01
|
13.05.2024
Μέλος του κόμματος του διαβόητου υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, απομακρύνθηκε - μέχρι νεοτέρας - από τις κυβερνητικές συσκέψεις, μετά από προκλητικές δηλώσεις.
Ο ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ Αμιχάι Ελιάχου του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη (Otzma Yehudit) του οποίου ηγείται ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, αποκλείστηκε επ’ αόριστον από τις κυβερνητικές συσκέψεις μετά από προκλητικές δηλώσεις του, σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Radio Kol Berama.

Αφού ανέφερε πως «δεν θα δίναμε στους ναζί ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα», ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Σε προκλητική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν το Ισραήλ πρέπει απλά να ρίξει μια ατομική βόμβα στη Λωρίδα της Γάζας, απάντησε ότι αυτό «είναι μια επιλογή».

Όταν του υπενθύμισαν τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, είπε ότι θα προσευχηθεί για την επιστροφή τους, αλλά ότι «υπάρχει επίσης ένα τίμημα στον πόλεμο».

Ερωτηθείς για την τύχη του παλαιστινιακού πληθυσμού, ανέφερε: «Μπορούν να πάνε στην Ιρλανδία ή στην έρημο, τα τέρατα στη Γάζα θα πρέπει να βρουν μια λύση μόνα τους».

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο Ελιάχου είχε αναρτήσει στο Twitter μήνυμα για την καταστροφή πόλεων στη Γάζα, συγκρίνοντάς τες με τα Σόδομα και τα Γόμορα.

«Ο Θεός δίδαξε στον Αβραάμ ότι παρόλο που οι άνθρωποι των Σοδόμων ήταν κακοί και αμαρτωλοί, η απόφαση να τους εξαφανίσει πάρθηκε αφού άκουσαν τις κραυγές ενός κοριτσιού που βιάστηκε και δεν ενήργησαν με έλεος», έγραψε. «Υπάρχει υπομονή για το κακό που κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει», έγραψε

«Τα σχόλια του υπουργού Αμιχάι Ελιάχου  δεν συνδέονται με την πραγματικότητα», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ και ο Ισραηλινός Στρατός λειτουργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση βλάβης σε αθώους, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τη νίκη», απάντησε προκαλώντας και αυτός, κατά άλλον τρόπο, το παγκόσμιο κοινό αίσθημα.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε αργότερα ότι ο Ελιγιάχου θα ανασταλεί από όλες τις κυβερνητικές συνεδριάσεις μέχρι νεοτέρας, αλλά δεν απάντησε σε ερώτηση να σκοπεύει να τον αντικαταστήσει.

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, από την πλευρά του, καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε ως «αβάσιμα σχόλια» του Ελιάχου, προσθέτοντας ότι «είναι καλό που δεν είναι ο υπεύθυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Το απερίσκεπτο, περιττό και ανεύθυνο σχόλιο του βλάπτει τις αξίες του Ισραήλ, προκαλεί μεγάλη ζημιά στη διπλωματία και το χειρότερο από όλα, προσθέτει στον πόνο των οικογενειών των ομήρων», δήλωσε ο ηγέτης της Εθνικής Ενότητας, υπουργός Μπένι Γκαντζ.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ έκανε λόγο για ένα σοκαριστικό και τρελό σχόλιο από έναν ανεύθυνο υπουργό.

Ο Ελιάχου διευκρίνισε αργότερα ότι πρέπει να είναι σαφές στους λογικούς ανθρώπους ότι το σχόλιο για μια ατομική βόμβα ήταν μόνο μεταφορικό. «Αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ισχυρή απάντηση στην τρομοκρατία που θα καταστήσει σαφές στους Ναζί και τους υποστηρικτές τους ότι η τρομοκρατία δεν αξίζει τον κόπο», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: 151 συλλήψεις διαδηλωτών κατά της παραχώρησης χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

76 χρόνια Νάκμπα: Εκδήλωση των εργατικών σωματείων στο Μοναστηράκι

Γάζα: Εντός ωρών καταρρέει το σύστημα υγείας

Λογοκρισία στη RAI και πολιτιστική ηγεμονία: Η Μελόνι επιτίθεται

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα