ΑΘΗΝΑ
09:22
|
18.05.2024
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, εξέλεξε τον Οζγκούρ Οζέλ στην ηγεσία του, στη θέση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο Οζγκούρ Οζέλ, αριστερά, αντικαθιστά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αλλαγή φρουράς στην ηγεσία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου το ετήσιο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, με τον πρώην φαρμακοποιό Οζγκούρ Οζέλ να διαδέχεται τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μετά την απογοητευτική ήττα του στις εκλογές του Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου που δέχονταν έντονη εσωκομματική κριτική ότι έχασε την καλύτερη ευκαιρία της αντιπολίτευσης να σπάσει την εικοσαετή κυριαρχία του Ερντογάν, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 536 ψήφους έναντι 812 του Οζέλ στην επαναληπτική ψηφοφορία.

Οι εκλογές του Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στη δίνη μιας τρομερής κρίσης κόστους ζωής για την οποία οι αναλυτές κατηγορούν καθαρά τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατάφερε να συνάψει μια πολύπλευρη συμμαχία που περιλάμβανε τόσο δεξιούς εθνικιστές όσο και αριστερούς σοσιαλιστές και Κούρδους. Όμως, το μπλοκ των έξι κομμάτων σχεδόν διέλυσε μήνες πριν από τις εκλογές και στη συνέχεια παρουσίασε χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ερντογάν κατάφερε να εδραιώσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου μέσω της υποστήριξης από ισλαμικές και υπερεθνικιστικές ομάδες.

Στη συνέχεια, ο Κιλιτσντάρογλου εξόργισε πολλούς μέσα στο κόμμα του, αρνούμενος να παραδεχτεί την ήττα του και να παραιτηθεί.

Ο 74χρονος έχασε την ηγετική του θέση μετά από δύο γύρους έντονων ψηφοφοριών στο συνέδριο του κόμματος υπέρ του σχετικά άγνωστου 49χρονου Οζέλ που υποστηρίχθηκε από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Ο εμπαιγμός των ΗΠΑ με την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα