Οι απεργοί εργάτες στα εργοστάσια ρούχων στο Μπαγκλαντές συγκρούστηκαν με την αστυνομία το Σάββατο κοντά στην πρωτεύουσα, καθώς τα εργοστάσια άνοιξαν ξανά αψηφώντας μια εκστρατεία διαμαρτυρίας όπου οι εργάτες διεκδικούν σχεδόν τριπλασιασμό των μισθών τους.
Τα 3.500 εργοστάσια ενδυμάτων του Μπαγκλαντές αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% των ετήσιων εξαγωγών που αγγίζουν τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χώρα της Νότιας Ασίας , προμηθεύοντας πολλά από τα κορυφαία ονόματα στον κόσμο της μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Levi’s, Zara και H&M.
Αλλά οι συνθήκες είναι απίστευτα άθλιες για τους περισσότερους από τους τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενους του κλάδου, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες των οποίων οι μηνιαίοι μισθοί ξεκινούν από 8.300 τάκα (69,84 ευρώ).
Η αστυνομία δήλωσε ότι περίπου 600 επιχειρήσεις που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας άνοιξαν ξανά στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την απεργία, όπου ορισμένα εργοστάσια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.
Striking Bangladesh garment workers clash with police as factories reopen
— FRANCE 24 English (@France24_en) November 4, 2023
➡️ https://t.co/sJfBluj0Jq pic.twitter.com/xypxlQyBMW
Όμως, συγκρούσεις ξέσπασαν στη βιομηχανική πόλη Ασούλια, δυτικά της πρωτεύουσας Ντάκα, αφού περίπου 10.000 εργαζόμενοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τους απεργοσπάστες συναδέλφους τους να επιστρέψουν στις βάρδιές τους.
«Έριξαν πέτρες και τούβλα σε αξιωματικούς και εργοστάσια και προσπάθησαν να κλείσουν δρόμους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας της Ασούλια, Μοχάμαντ Σαρουάρ Αλάμ.
«Τους διαλύσαμε ρίχνοντας δακρυγόνα», είπε, προσθέτοντας ότι 1.500 μέλη του προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί εκεί και στο κοντινό Σαβάρ για να τηρήσουν την τάξη.
Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν επίσης στις βάρδιες τους μετά από μια εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων στο Γκαζιπούρ, μια βιομηχανική συνοικία στα βόρεια προάστια της Ντάκα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Σαρβάρ Αλάμ.
Tens of thousands of workers in #Bangladesh , who make products for brands such as Zara, H&M and GAP, are on strike. Their minimum wage is USD 75 a month and they are demanding that it increase to USD 208. So far they have closed more than 300 factories.
— Yorgos Avgeropoulos (@gavgero) November 5, 2023
pic.twitter.com/q3FQ1KAiov
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενδυμάτων και Βιομηχανικών Εργαζομένων του Μπαγκλαντές, Καλπόνα Ακτέρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις διέκοψαν την παραγωγή ορισμένων από τις κορυφαίες μάρκες μόδας στον κόσμο.
«Περιλαμβάνονται οι Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Bestseller, Levi’s, Marks and Spencer, Primark και Aldi», είπε.
Ένας εκπρόσωπος της Primark είπε ότι ο λιανοπωλητής fast-fashion με έδρα το Δουβλίνο δεν είχε «εμφανίσει καμία διακοπή στην αλυσίδα εφοδιασμού μας».
«Παραμένουμε σε επαφή με τους προμηθευτές μας, ορισμένοι από τους οποίους με τη σειρά τους έκλεισαν προσωρινά τα εργοστάσιά τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι εργαζόμενοι στα ένδυμα λένε ότι η απότομη αύξηση του κόστους διαβίωσης τους έχει κάνει να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τις οικογένειές τους.
Η Ένωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπαγκλαντές (BGMEA), η οποία εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες εργοστασίων, έχει προσφέρει στους εργαζόμενους αύξηση μισθού 25%.
Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τον μηνιαίο μισθό των 23.000 τάκα (208 ευρώ) που διεκδικούν οι απεργοί εργαζόμενοι.
Striking #Bangladesh garment workers clashed with police on Saturday near Dhaka as factories reopened in defiance of a protest campaign demanding a near-tripling of wages.
— Khaleej Times (@khaleejtimes) November 4, 2023
Full story: https://t.co/RKUAYtFlqH#Dhaka #strike
Οι μάρκες και οι έμποροι λιανικής ενδιαφέρονται μόνο για τις ομαλές αποστολές και το κέρδος. Αλλά δεν νοιάζονται για την ευημερία των εργαζομένων στο κάτω μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού ή για το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι λιμοκτονούν, είπε ο Άκτερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ελπίζουμε ότι οι μεγάλες μάρκες θα ασκήσουν πίεση στους κατασκευαστές του Μπαγκλαντές για να βεβαιωθούν ότι πληρώνουν τον μισθό που απαιτούν οι εργαζόμενοι».
Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με ξεχωριστές βίαιες διαδηλώσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που απαιτούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Σεΐχη Χασίνα πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο.