ΑΘΗΝΑ
14:26
|
13.05.2024
Το λουτρό αίματος σε βάρος των παιδιών διαπίστωσε απόψε και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου για τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων». Στους 10.022 οι νεκροί.
Παιδάκια στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για 31η νύχτα συνεχίζεται το ασταμάτητο σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνοντας ώρα την ώρα το βαρύτατο φόρο αίματος που πληρώνουν πάνω από 2,3 εκατομμύρια άμαχοι.  Από τις 7 Οκτώβρη ως απόψε, έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.022 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 4.104 είναι παιδιά και έφηβοι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 24.000.

Η δραματική κατάσταση στη Γάζα απασχόλησε απόψε και  τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που χαρακτήρισε τον παλαιστινιακό θύλακα «νεκροταφείο παιδιών».

«Η Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών. Εκατοντάδες κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται και τραυματίζονται κάθε μέρα… Πρέπει να δράσουμε τώρα και να βρούμε έναν τρόπο να βγούμε από αυτή την βάρβαρη, άσχημη, αγωνιώδες αδιέξοδο καταστροφής» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Όπως εξήγησε, διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τόνισε πως από τις χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού πλήττονται άμαχοι, νοσοκομεία, σχολεία, προσφυγικοί καταυλισμοί, εκκλησίες, εγκαταστάσεις και καταφύγια του ΟΗΕ, διαπιστώνοντας πως «κανείς δεν είναι ασφαλής».

Ο ίδιος άφησε αιχμές και κατά της Χαμάς κατηγορώντας την πως χρησιμοποιεί τους αμάχους «σαν ανθρώπινες ασπίδες» και συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες «αδιάκριτα κατά του Ισραήλ».

Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε πως ως σήμερα έχουν σκοτωθεί 89 υπάλληλοι του ΟΗΕ στη Γάζα που είναι ο υψηλότερος αριθμός από την ίδρυση του οργανισμού.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που περνά στη Γάζα από την Αίγυπτο με το σταγονόμετρο ανέφερε πως έχουν περάσει σε δύο βδομάδες τουλάχιστον 400 από τα 500 τη μέρα που περνούσαν πριν τον πόλεμο.

Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Στη σκιά των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν απόψε τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος». Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή.

Στα δύο κομμένη η Γάζα

Οι δηλώσεις αυτές δεν μειώνουν ούτε στο ελάχιστο την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόρνικους, επανέλαβε σήμερα πως το σχέδιο προβλέπει «συστηματική προσπάθεια» καταστροφής των στρατιωτικών δυνατοτήτων και υποδομών της Χαμάς.

«Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο Κόνρικους. Πρόσθεσε πως οι χερσαίες μάχες συνοδεύονται από «σημαντικά πλήγματα», σε πάνω από 2.500 στόχους (από τις 7/10) και επιβεβαίωσε πως οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες είναι τουλάχιστον 30 (από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης).

Απόψε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού ΓΕΣ, Ντάνιελ Χαγκάρι μετέφερε την ακόλουθη δήλωση του γενικού επιτελάρχη, στρατηγού Χέρτζι Χαλέβι:

«Είμαστε σε πόλεμο εδώ και ένα μήνα, χτυπώντας τη Χαμάς πολύ, πολύ σκληρά, χτυπώντας την ηγεσία της Χαμάς, χτυπώντας διοικητές, χτυπώντας τρομοκράτες, καταστρέφοντας την υποδομή της Χαμάς στη Γάζα και επίσης είμαστε συνεχώς έτοιμοι για άλλα μέρη».

Τι απαντά η Χαμάς

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έχουν «βρώμικα σχέδια» για τη Γάζα και προειδοποίησε πως ο λαός δεν θα σιωπήσει «εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει τη συνεργασία με τους κατακτητές».

Επαναφέροντας το βασικό στόχο της Χαμάς, επανέλαβε πως αυτό που θέλει η οργάνωση είναι αυτό που θέλει και ο παλαιστινιακός λαός: «Μία ανεξάρτητη χώρα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Αμφισβήτησε πως η οργάνωση θα συντριβεί από αυτόν τον πόλεμο λέγοντας:

 «Η Χαμάς θα είναι νικητής στον πόλεμο με το Ισραήλ. Ήμασταν νικητές στις 7 Οκτωβρίου και θα παραμείνουμε νικητές. Μένουμε ακλόνητοι και ο εχθρός θα υποστεί μεγάλες απώλειες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Ουδέποτε υπήρξε διάρρηξη στο ΥΠΕΣ

Αρμενία: 151 συλλήψεις διαδηλωτών κατά της παραχώρησης χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

76 χρόνια Νάκμπα: Εκδήλωση των εργατικών σωματείων στο Μοναστηράκι

Γάζα: Εντός ωρών καταρρέει το σύστημα υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα