ΑΘΗΝΑ
10:35
|
06.05.2024
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας που επισκέπτεται την Κίνα από το 2016.
Άντονι Αλμπανίζι-Σι Τζίνπινγκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι συναντάται σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο με την ελπίδα της αποκατάστασης των διμερών αλλά κυρίως των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών. Ο κ. Αλμπανίζι, ο οποίος αφίχθη στη Σαγκάη το Σάββατο 4/11, είναι ο πρώτος ηγέτης της Αυστραλίας που επισκέπτεται την Κίνα μετά το 2016.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση αποκατάστασης των σχέσεων Καμπέρας-Πεκίνου μετά από ένα μπαράζ διαφωνιών σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας. Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-Αυστραλίας βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της πολυαναμενόμενης συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άντονι Αλμπανίζι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Κίνας περαιτέρω άρση των δασμών που έχει επιβάλλει η Κίνα σε προϊόντα της Αυστραλίας. Το δε Πεκίνο μέσω του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε περισσότερους τομείς της αυστραλιανής αγοράς και βιομηχανίας.

«Αυτό που έχω πει είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα όπου μπορούμε, να διαφωνήσουμε όπου πρέπει και να συμμετάσχουμε με βάση το εθνικό μας συμφέρον», δήλωσε ο κ. Αλμπανέζε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο πριν από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας.

Το 2020 το αίτημα της Αυστραλίας για τη διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19, το οποίο είχε σύμφωνα με το Πεκίνο πολιτικό κίνητρο, είχε επίσης ενοχλήσει την Κίνα, η οποία είχε τότε απαντήσει με εμπορικά αντίποινα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Αυστραλία διεξήγαγε τον περασμένο μήνα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στη Νότια Σινική Θάλασσα μαζί με τις Φιλιππίνες και έχει δηλώσει ότι προγραμματίζει κοινές ναυτικές περιπόλους. Ένα επιπλέον αγκάθι στις σχέσεις Πεκίνου-Καμπέρας είναι η συνεχής ανάπτυξη στρατιωτικών σχέσεων της δεύτερης με την Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα