Με μία εύκολη, για την Ουκρανία, συμφωνία και μια πιο δύσκολη για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των πετά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, που διεξάγεται στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
Όπως ήταν σχετικά αναμενόμενο, οι ΥΠΕΞ της G7, στην δήλωση που εξέδωσαν καταδικάζουν τη Χαμάς και υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ δεν ζητούν κατάπαυση του πυρός, αλλά απλά «ανθρωπιστικές παύσεις» στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, προκειμένου να παραδοθεί βοήθεια τους αμάχους στην Λωρίδα της Γάζας.
Η δήλωση προσπαθεί να εξισορροπήσει την κριτική για τις επιθέσεις της Χαμάς και την υποστήριξη προς το Ισραήλ με μια έκκληση για «επείγουσα δράση» προκειμένου να βοηθηθούν οι άμαχοι στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, οι οποίοι έχουν απεγνωσμένα ανάγκη από τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη και καταφύγιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας τόνισαν ότι «υποστηρίζουν τις ανθρωπιστικές παύσεις για τη διευκόλυνση της επειγόντως αναγκαίας βοήθειας, της μετακίνησης πολιτών και της απελευθέρωσης ομήρων».
Υπήρξε επίσης καταδίκη της έντασης της βίας εξτρεμιστών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων, που οι υπουργοί είπαν ότι είναι «απαράδεκτη, υπονομεύει την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη και απειλεί τις προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη».
Τέλος, στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι ΥΠΕΞ της G7 καλούν το Ιράν «να απόσχει από την παροχή υποστήριξης στη Χαμάς και περαιτέρω ενέργειες που θα αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της λιβανικής Χεζμπολάχ και άλλων μη κρατικών παραγόντων, και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε αυτές τις ομάδες για να αποκλιμακώσει την περιφερειακή ένταση».
Όσο αφορά στην Ουκρανία, κατά τα αναμενόμενα, δηλώθηκε για μια ακόμα φορά ότι η στήριξη της G7 προς την Ουκρανία «δεν θα εξασθενήσει ποτέ», καθησυχάζοντας το Κίεβο ανησυχεί ότι οι σύμμαχοί του σταδιακά κουράζονται και το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην Μέση Ανατολή.
Η G7 σκοπεύει «να ενισχύσει τον συντονισμό της αναφορικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να περιορίσει την πρόσβασή της σε κρίσιμης σημασίας προϊόντα και τεχνολογίες» και «να λάβει νέα μέτρα ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο η Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς αυτούς», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών, με αναφορές στο αίτημα προς την Κίνα «να μην βοηθά» τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.