ΑΘΗΝΑ
01:21
|
02.05.2024
Ο Γ.Γ. το ΟΗΕ ανησυχεί από τον τεράστιο αριθμό νεκρών στη Γάζα, ενώ ισραηλινή ΜΚΟ βλέπει να ισοπεδώνεται η Γάζα όπως ο Λίβανος το 2006.
Αντόνιο Γκουτέρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα κριτική στους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας άσκησε σήμερα το απόγευμα, για μία ακόμη φορά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη συνεχιζόμενη αύξηση των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και τραυματιών στον παλαιστινιακό θύλακα κατά τους 33ήμερους βομβαρδισμούς.

 «Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά όταν κάποιος κοιτάξει τους αριθμούς αμάχων που σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τότε υπάρχει κάτι που είναι σαφώς λάθος» τόνισε ο Γκουτέρες μετά τον τελευταίο απολογισμό θυμάτων που αναφέρει 10.569 νεκρούς (εκ των οποίων τα 4.324 παιδάκια), πάνω από 26.400 τραυματίες και άλλες 2.500 αγνοούμενους.

Μιλώντας σε εκδήλωση του πρακτορείου Reuters «NEXT Newsmaker» στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρατήρησε χαρακτηριστικά πως «κάθε χρόνο ο υψηλότερος αριθμός δολοφονίας παιδιών από οιονδήποτε δρώντα σε όλες τις συγκρούσεις που βλέπουμε φθάνουν το πολύ μερικές εκατοντάδες. Εδώ και μερικές μέρες στη Γάζα βλέπουμε χιλιάδες σκοτωμένα παιδιά».

Εφαρμόζουν το δόγμα Νταχίγια στη Γάζα

Το ίδιο διάστημα, η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Breaking the Silence («Σπάζοντας την Σιωπή») που καταγγέλλει κρούσματα στρατιωτικής βίας σε βάρος των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης, καταγράφοντας τα αποτελέσματα των ισραηλινών ακατάπαυστων επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας και τις δηλώσεις Ισραηλινών ανώτατων και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, εκτιμά πως εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο πληγμάτων που εφάρμοσε ο ισραηλινός στρατός κατά την τελευταία σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο τον Ιούλιο του 2006.

Πρόκειται για το λεγόμενο «δόγμα Νταχίγια» που αφορά την καταφορά ισοπεδωτικών πληγμάτων σε σπίτια και υποδομές αμάχων από τον ισραηλινό στρατό.

Ανάρτηση της ΜΚΟ σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει:

«Το δόγμα Νταχίγια εφαρμόστηκε το 2006 στον πόλεμο του Λιβάνου. Η βασική του στόχευσή ήταν οι δυσανάλογες επιθέσεις, ακόμη και σε δομές και υποδομές αμάχων. Εάν εδώ πράγματι εφαρμόζεται το ίδιο δόγμα, όπως διαφαίνεται τις τελευταίες βδομάδες, τότε σκόπιμα πλήττονται υποδομές και περιουσίες που ανήκουν σε αθώους πολίτες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα