ΑΘΗΝΑ
14:06
|
27.04.2024
Οι καθυστερήσεις του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος σε σχέση με την εκτόξευση του Ariane 6 προσθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια στο ταμείο του Μασκ.
Ίλον Μασκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. στα λόγια έχει υποτίθεται αποκτήσει «στρατηγική αυτονομία» σε κρίσιμους τομείς τεχνολογίας. Ωστόσο, στην πράξη η κατάσταση απέχει μακράν από τους ευσεβείς πόθους των Βρυξελλών. Σημερινό ρεπορτάζ του Politico αναφέρει πως η Κομισιόν αναγκάστηκε να υπογράψει συμφωνία με την εταιρία του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, SpaceX, προκειμένου να θέσει τέσσερις σημαντικούς δορυφόρους του προγράμματος πλοήγησης Galileo (εναλλακτικό του αμερικανικού συστήματος πλοήγησης GPS) σε τροχιά τους πρώτους μήνες του 2024 επειδή έχει ανασταλεί το ευρωπαϊκό διαστημικό πυραυλικό πρόγραμμα που αφορά την εκτόξευση του ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane 6 της εταιρίας Airbus και της θυγατρικής Safran.

Αυτός θα ήταν ο ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 6, εάν…ήταν έτοιμος!

Ο Ευρωενωσιακός Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, μιλώντας στο Politico.eu παραδέχθηκε πως υπογράφηκε  η συμφωνία με την εταιρία του Μασκ λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην εκτόξευση του ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane 6, που ακόμη δεν είναι διαθέσιμος αλλά και επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας εμποδίζουν τη συνέχιση της συνεργασίας που θα επέτρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες την εκτόξευση των τεσσάρων δορυφόρων με ρωσικό διαστημικό πύραυλο Soyuz.

Ο Μπρετόν επικαλέστηκε τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εκτόξευσης του Ariane 6 εξηγώντας πως πλέον ο χρόνος πίεζε «και έπρεπε να παρθούν ορισμένες αποφάσεις».

Το θέμα είναι πως οι καθυστερήσεις αυτές δεν ωφέλησαν την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA)  αλλά την διαστημική εταιρία του Ίλον Μασκ, SpaceX. Και όχι μόνο αυτό.

Η αναγκαστική συνεργασία της Ε.Ε. με την εταιρία του Μασκ επισείει και μία σειρά άλλα ζητήματα όπως την ανάγκη εξασφάλισης από τους Αμερικανούς πως οι Ευρωπαίοι μηχανικοί θα έχουν επί 24ώρου βάσεως πρόσβαση στους δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης Galileo και το δικαίωμα ανάκτησης τεχνολογίας σε περίπτωση που ο πύραυλος (της SpaceX)  αποτύχει και το πολύτιμο φορτίο των τεσσάρων δορυφόρων πέσει στη θάλασσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα