ΑΘΗΝΑ
00:56
|
03.05.2024
Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές φαίνεται πως έδωσαν ως αντάλλαγμα τη μελλοντική υιοθέτηση νόμου αμνηστίας για τους Καταλανούς ακτιβιστές.
Καταλανοί αυτονομιστές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συμφωνία με το αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας «Junts per Catalunya» («Μαζί για την Καταλονία») για την παροχή κυβερνητικής στήριξης κατέληξαν απόψε οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, με αντάλλαγμα τη μελλοντική υιοθέτηση ενός νόμου αμνηστίας για τους Καταλανούς ακτιβιστές που διώκονται από τα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για να σχολιάσει, ενώ ένας εκπρόσωπος του Junts αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ερωτηθείσα για τη συμφωνία σήμερα το πρωί η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε: «Ελπίζω να έχουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα του, PSOE, επιχειρούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουλίου από τις οποίες δεν αναδείχτηκε ξεκάθαρος νικητής.

Τον περασμένο μήνα, κατέληξε σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με την ακροαριστερή πλατφόρμα Sumar, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλά άλλα μικρότερα κόμματα –τα οποία τον έχουν στηρίξει στο παρελθόν– να του παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, μια διαδικασία που πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Το Junts έχει ξεκαθαρίσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι θα δώσει τις επτά ψήφους του στη Bουλή με αντάλλαγμα τον προαναφερθέντα νόμο περί αμνηστίας.

Η πιθανή αμνήστευσή τους έχει ήδη προκαλέσει την έντονη καταδίκη των συντηρητικών αντιπάλων του Σάντσεθ, οι οποίοι έχουν οργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις και τον κατηγορούν ότι θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Ισπανία για τα δικά του πολιτικά οφέλη.

Την Τετάρτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς έγραψε στην ισπανική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αμνηστίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα