ΑΘΗΝΑ
04:06
|
03.05.2024
Είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Ισπανού καλλιτέχνη. Μέχρι πρότινος ο πίνακας βρισκόταν στο σαλόνι της βαθύπλουτης Νεοϋορκέζας συλλέκτρια,…
«Γυναίκα με ρολόι», Πάμπλο Πικάσο, 1932
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αριστούργημα «Γυναίκα με ρολόι», το οποίο ολοκλήρωσε το 1932 ο μεγάλος Πάμπλο Πικάσο, πουλήθηκε έναντι 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Ισπανού δημιουργού αλλά και για το πρώτο έργο που πωλείται σε τόσο υψηλή τιμή σε δημοπρασία για το τρέχον έτος.

Η ελαιογραφία (130×97 εκατ.) σε καμβά είχε θέμα μία από τις μούσες και ερωμένες του εμβληματικού Ισπανού καλλιτέχνη, τη Γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Η αξία του πίνακα εκτιμήθηκε πως θα ξεπερνούσε τα 120 εκατομμύρια δολάρια, όπερ και εγένετο.

Η «Γυναίκα με ρολόι» (Femme à la montre) ανήκε στη βαθύπλουτη Νεοϋορκέζα συλλέκτρια Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία απεβίωσε νωρίτερα φέτος στα 102 της χρόνια. Η συλλογή έργων τέχνης που είχε στην κατοχή της συμπεριλαμβάνει έργα υπογεγραμμένα και από άλλα «ιερά τέρατα» της Τέχνης (Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, Γουόρχολ…) και εκποιείται σε δημοπρασία που μοιράστηκε σε δύο χωριστές ειδικές βραδιές, χθες Τετάρτη και απόψε, στην έδρα του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σαλόνι της εκλιπούσας στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, διευκρίνισε ο οίκος, ο οποίος προβλέπει να ξεπεράσει η αξία των πωλήσεων της συλλογής Λαντάου συνολικά τα 400 εκατ. δολ.

Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο -και την εποχή για πίνακα ζωγραφικής γενικά- ήταν τα 179,4 εκατ. δολ. που δόθηκαν για τον πίνακα Les femmes d’Alger-Version O («Γυναίκες του Αλγερίου – εκδοχή Ο»), τον οποίο ο Πάμπλο Πικάσο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.

Τουλάχιστον έξι πίνακες του καλλιτέχνη έχουν αλλάξει χέρια για πάνω από 100 εκατ. δολ. Οι «Γυναίκες του Αλγερίου» πουλήθηκαν το 2015 έναντι του υψηλότερου τιμήματος που είχε δοθεί ποτέ για έργο τέχνης μέχρι τότε.

Η φθινοπωρινή περίοδος δημοπρασιών που οργανώνονται από τους γνωστότερους οίκους της Νέας Υόρκης άρχισε προχθές Τρίτη 7/11 και μόνο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκποιούνται, μεταξύ άλλων, και άλλα έργα Πικάσο. Λεφτά… υπάρχουν!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα