ΑΘΗΝΑ
20:54
|
03.05.2024
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει νέες εκκλήσεις για λογοκρισία από Αμερικανούς βουλευτές για τις δημοσιεύσεις υπέρ της Παλαιστίνης.
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του TikTok
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από τα πυρά που δέχθηκε για τις φερόμενες ως διασυνδέσεις του με την Κίνα, η διαδικτυακή πλατφόρμα TikTok βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της κριτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω ισχυρισμών ότι η δημοφιλής εφαρμογή βίντεο ωθεί τους νέους να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους και τη Χαμάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ισχυροί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Τζος Χάουλι και Μάρκο Ρούμπιο και του βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Γκάλαχερ, επανέλαβαν εκκλήσεις για απαγόρευση του TikTok, επικαλούμενοι την υποτιθέμενη προκατάληψη της εφαρμογής προς το αντι-ισραηλινό και αντι-εβραϊκό περιεχόμενο.

Ενώ τα ζητήματα ασφάλειας δεδομένων είναι πρωταρχικής σημασίας, λιγότερο συχνά συζητείται η δύναμη του TikTok να διαστρεβλώνει ριζικά την παγκόσμια εικόνα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Αμερικής. Ο εκτυλισσόμενος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς είναι μια κρίσιμη δοκιμαστική περίπτωση, είπε ο Χάουλι σε επιστολή προς την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν την Τρίτη.

Ο Χάουλι ανέφερε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Harvard CAPS-Harris στην οποία το 51% των Αμερικανών ηλικίας 18-24 ετών είπε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα παράπονα των Παλαιστινίων, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία Αμερικανούς που υποστηρίζουν συντριπτικά το Ισραήλ.

«Οι αναλυτές απέδωσαν αυτή τη διαφορά στην πανταχού παρουσία αντι-ισραηλινού περιεχομένου στο TikTok, όπου οι περισσότεροι νέοι χρήστες του Διαδικτύου λαμβάνουν τις πληροφορίες τους για τον κόσμο», είπε ο Χάουλι .

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των αμερικανών νομοθετών για τους ισχυρισμούς ότι η εφαρμογή προωθεί την ατζέντα του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής περιεχομένου σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η Ταϊβάν και η καταστολή των μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Xinjiang.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι εισήγαγαν πολλά νομοσχέδια με στόχο την απαγόρευση ή τον περιορισμό του TikTok, αλλά αυτές οι προσπάθειες έχουν σταματήσει λόγω ανησυχιών για την ελευθερία του λόγου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η επιρροή του TikTok έχει επανέλθει στη δημόσια αρένα εν μέσω ελέγχου της εξέχουσας θέσης του φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου.

Η TikTok ανέφερε σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι αφαίρεσε περισσότερα από 925.000 βίντεο στην περιοχή των συγκρούσεων για «παραβίαση των πολιτικών μας σχετικά με τη βία, τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου που προωθεί τη Χαμάς», και εκατομμύρια ακόμη αναρτήσεις παγκοσμίως.

Τα δημόσια ορατά δεδομένα χρηστών του TikTok υποδηλώνουν μεγαλύτερη συγγένεια για την παλαιστινιακή υπόθεση μεταξύ των χρηστών στις ΗΠΑ, αν και το φιλοϊσραηλινό περιεχόμενο είναι επίσης δημοφιλές στον ιστότοπο.

Στις 30 ημέρες πριν από τις 8 Νοεμβρίου, περίπου 6.000 αναρτήσεις με 55 εκατομμύρια προβολές χρησιμοποίησαν το hashtag #standwithisrael, ενώ περίπου 13.000 δημοσιεύσεις με 37 εκατομμύρια προβολές χρησιμοποιούσαν το #standwithpalestine.

Το hashtag #freepalestine ξεπέρασε τα προηγούμενα δύο hashtags καθώς εμφανίστηκε σε 177.000 δημοσιεύσεις με 946 εκατομμύρια προβολές.

Κανένα από τα hashtags σχετικά με τη σύγκρουση δεν μπήκε στα 100 καλύτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου, κατά την οποία η εφαρμογή κυριαρχούσε από περιεχόμενο σχετικό με το Halloween, ένα meme για το Οχάιο και την κινηματογραφική προσαρμογή του βιντεοπαιχνιδιού Five Nights at Freddy’s.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το περιεχόμενο υπέρ της Παλαιστίνης κυριαρχούσε με συντριπτική πλειοψηφία με το #freepalestine και το #standwithpalestine να συγκεντρώνουν 11 δισεκατομμύρια και ένα δισεκατομμύριο προβολές, αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, η κλίση προς το φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια γενεαλογική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σε μια έρευνα του 2022 από την Pew Research, το 61% των Αμερικανών ηλικίας 18-29 ετών δήλωσαν ότι βλέπουν τους Παλαιστινίους είτε «πολύ ευνοϊκά» ή «κάπως ευνοϊκά», σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο του 52%.

Όταν τέθηκαν οι ίδιες ερωτήσεις για τους Ισραηλινούς, το 56% των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών απάντησαν ότι τους έβλεπαν θετικά έναντι του μέσου όρου του 67%.

Η άνοδος του φιλοπαλαιστινιακού αισθήματος αποτελεί ένα ιδιαίτερα έντονο ζήτημα στις πανεπιστημιουπόλεις, όπου οι εκστρατείες να σταματήσει η χρηματοδότηση στο Ισραήλ και για μποϊκοτάζ είναι δημοφιλείς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα