Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, σε ηλικία 86 χρονών. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η σύζυγος του Σπύρου Φωκά, Λίλιαν, με ανάρτησή της στο Facebook.
«Καλή αντάμωση Σπύρο μου» γράφει η ανάρτηση, συνοδευόμενη από το τραγούδι «Τα Δειλινά» της Βίκυς Μοσχολιού. Λίγες μέρες πριν, η Λίλιαν Φωκά είχα αναρτήσει φωτογραφία του ηθοποιού, ο οποίος ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένος. Τους τελευταίους μήνες σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα.
Λίγο αργότερα, ο Παύλος Ριγάτος, φίλος του Σπύρου Φωκά, έγραψε μεταξύ άλλων: «Πριν λίγο έφυγε από την ζωή για την γειτονιά των αγγέλων ένας Μεγάλος Καλλιτέχνης ένας Σπουδαίος Ηθοποιός ο Σπύρος Φωκάς που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και έκανε υπερήφανη την Ελλάδα μας με την διαδρομή του και το ήθος του».
Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του
Παντρεύτηκε τέσσερις φορές με τον πρώτο του γάμο να πραγματοποιείται όταν ήταν 21 χρονών και τον τελευταίο όταν ήταν 76. Σύμφωνα με δηλώσεις του δεν απέκτησε ποτέ παιδιά γιατί δεν του αρέσει ο κόσμος που ζει ο ίδιος και γι΄αυτό δεν θέλησε να υποχρεώσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτό τον κόσμο.
Ποιος ήταν ο Σπύρος Φωκάς
Ο Σπύρος Φωκάς -κατά κόσμον Σπύρος Ανδρουτσόπουλος-, γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1937 στην Πάτρα. Το 1959 έπαιξε στο «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα», την ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Αυτή ήταν και η αρχή μίας λαμπρής διεθνούς καριέρας.
Ήταν ένας πολύ όμορφος ηθοποιός, ο ξένος Τύπος δεν αποθέωνε μόνο το ταλέντο του, αλλά και την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν πως μοιάζει με τον Ομάρ Σαρίφ και τον Αλέν Ντελόν.
Μετά το «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα» και ενώ είχε αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη πήρε το ρίσκο και πήγε στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.
Έτσι, συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές, στο «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και στο «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Η τελευταία ταινία με την αξέχαστη μουσική του Νίνο Ρότα απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
Με τη συμμετοχή του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο και κάνει το μεγάλο βήμα να κατακτήσει το Χόλυγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φιλμ δύο θρυλικές ελληνικές ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή.
Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3». Συνολικά έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ.
Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην Ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές, όπως οι: «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φιλί ζωής» κλπ.