Ύστερα από την συνάντηση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Ολομέλειας της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξαν ανακοινώσεις αναφορικά με το Κυπριακό, άλλα και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως η σχέση αυτή περνά πρώτα « από την πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμπληρώνει σε δική του δήλωση ότι «η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό. Η θέση περί δύο κρατών είναι εντελώς απαράδεκτη για εμάς. Κοινή μας επιδίωξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο να κυριαρχήσει σε όλη την κυπριακή επικράτεια».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ακόμα, ότι η πρόοδος των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας θα βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος της Κύπρου, σχολίασε πως επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «οι χώρες μας έχουν ήδη προβεί σε επαφές και πρότειναν λύσεις ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή όπως ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας στη Γάζα».
«Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στη θέση των δύο αξιωματούχων αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα.
«Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία είναι υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους. Προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε με ανθρωπιστικές παύσεις και μέσω διαδρόμων βοήθειας για να βοηθήσουμε τους αμάχους της Γάζας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.