Είναι γνωστή τη αδυναμία που έχει η Τζόρτζια Μελόνι στον σπουδαίο Βρετανό συγγραφέα της λογοτεχνίας του φανταστικού, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έτρεφε ποτέ απολύτως καμία συμπάθεια προς τον φασισμό και το ναζισμό, ενώ ο γιός του και επίσης συγγραφέας, Κρίστοφερ Τόλκιν, πολέμησε τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ ως πιλότος της RAF, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια της περσινής εκλογικής της καμπάνιας, είχε παραθέσει αυτούσια μια φράση από το πασίγνωστο βιβλίο του Τόλκιν, «Ο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», λέγοντας πως «Η μέρα της ήττας θα έρθει, αλλά όχι σήμερα» στο κλείσιμο μιας ομιλίας της.
Η ιστορία του Τόλκιν οικειοποιήθηκε με παράδοξο τρόπο από την ιταλική δεξιά τη δεκαετία του 1970 και παρέμεινε ιερό κείμενο για το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας που οδήγησε στην κυβέρνηση η Μελόνι. Τώρα, καθώς η κυβέρνησή της σηματοδοτεί μια αλλαγή κατεύθυνσης στα πολιτιστικά ιδρύματα της Ιταλίας, μια από τις πιο ασυνήθιστες κινήσεις τους είναι μια μεγάλη έκθεση που γιορτάζει τον Τόλκιν.
Inside Giorgia Meloni's Hobbit fantasy world. https://t.co/PPabGnhgii
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) November 10, 2023
Το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί μια έκθεση στη Ρώμη για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα με κόστος 250.000 ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι το υπουργείο ελπίζει να ανακτήσει τα χρήματα από τις πωλήσεις εισιτηρίων. Η ίδια η Μελόνι θα ανοίξει την έκθεση στις 15 Νοεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης πριν η έκθεση μετακομίσει σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.
Ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο ανακοίνωσε την έκθεση στη νεολαία του κόμματος της Μελόνι τον Ιούλιο ως «δώρο».
Την Τετάρτη, παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Σαντζουλιάνο είπε ότι η έκθεση δεν ήταν «τυχαία, αλλά σκόπιμη και επιθυμητή». Απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO, επέμεινε ότι η Μελόνι δεν είχε ζητήσει την έκθεση αλλά «μόνο το έμαθε αργότερα».
Στη δεκαετία του 1970 η ακροδεξιά θα οργάνωνε το φεστιβάλ «Κάμπινγκ Χόμπιτ». Η Μελόνι θυμάται ότι οι φίλοι της είχαν το παρατσούκλι Φρόντο, Γκάνταλφ και Χόμπιτ, από τους κεντρικούς χαρακτήρες των βιβλίων.
Έχει αφιερώσει άφθονα αποσπάσματα από τον Τόλκιν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, από μια από τις πρώτες πολιτικές ομιλίες της ως ηγέτης της νεολαίας το 2002, μέχρι την αυτοβιογραφία της το 2022. Το 2015 κάλεσε τους οπαδούς της να πολεμήσουν αυτόν τον «πονηρό εχθρό που ο Τόλκιν αποκάλεσε δαχτυλίδια εξουσίας» αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική ελίτ.
Rome to host Italy's first major Tolkien exhibition – Wanted in Rome https://t.co/7Az3WRolid
— Tolkien Directory (@TolkienTolkien) November 4, 2023
Μετά την εκλογή της, η αδερφή της, Αριάνα Μελίνι ορκίστηκε στο Facebook να μιμηθεί το χόμπιτ Σάμγουαις Γκάμτζι συνοδεύοντας τη Μελόνι (που εκπροσωπεί τον Φρόντο) στο «Βουνό του Χαμού» (το ηφαίστειο στη Μόρντορ όπου πρέπει να καταστραφεί το Δαχτυλίδι).
Ο Τόλκιν υπήρξε ελκυστικός στη γενιά του Γούντστοκ τη δεκαετία του 1960, αλλά ένας πρόλογος στην πρώτη ιταλική έκδοση, που δημοσιεύτηκε το 1970, τον ερμήνευσε ως φωνή της παράδοσης ενάντια στην πρόοδο.
Για τους ακροδεξιούς ακτιβιστές που μεγάλωσαν μαζί με τη Μελόνι, ο Τόλκιν αποτελεί έναν πνευματικό πυλώνα που αντιπροσωπεύει τον αγώνα για την υπεράσπιση της χριστιανικής και δυτικής ταυτότητας ενάντια στον εκσυγχρονισμό, την παγκοσμιοποίηση και την εισβολή ξένων λαών.
Την Τετάρτη, ο Σαντζουλιάνο είπε ότι ο Τόλκιν ήταν ένας Καθολικός και «ένας αυθεντικός και ειλικρινής Συντηρητικός» που υπερασπιζόταν τις παραδοσιακές αξίες που είναι «ξεχασμένες» στη Δύση: «Η αίσθηση της κοινότητας, η παράδοση της φύσης, η αντίθεση στις πιο απανθρωπιστικές και αμφιλεγόμενες πτυχές της νεωτερικότητας… αυτοθυσία, φιλία, θάρρος, τιμή». Υποστήριξε ότι ο Τόλκιν ήταν «εναντίον του φασισμού αλλά και κατά του κομμουνισμού».
Βέβαια, παρέλειψε να αναφέρει ότι σε κάποια αυτοβιογραφικά κείμενά του, ο Τόλκιν αναφέρεται στον εαυτό του ως «αναρχικό φιλο-βασιλικό», ως έναν άνθρωπο που είχε μια ρομαντικοποιημένη ιδέα του δίκαιου και φιλεύσπλαχνου «ηγεμόνα», που ίσως και να μην υποστήριζε με τόσο σθένος τους πνιγμούς μεταναστών στη Μεσόγειο.