Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα εκφασισμού του ισραηλινού κράτους σε βάρος Ισραηλινών πολιτών που τολμούν να εκφράσουν συμπάθεια για τα χιλιάδες αθώα θύματα μεταξύ αμάχων που σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας, ανεξαρτήτως με το εάν είναι Εβραίοι, ή Άραβες-Παλαιστίνιοι. Η τάση αυτή δεν καλλιεργείται μόνον στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αστυνομικούς. Θεσμοθετείται από την Κνέσετ δημιουργώντας ένα ευφάνταστο νέο αδίκημα που θα συναντούσε κανείς πιο εύκολα σε μία κοινωνία τύπου Όργουελ και Μεγάλου Αδελφού.
Για παράδειγμα, πριν δύο μέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 24 του «αντιτρομοκρατικού» νόμου στο Ισραήλ εφευρίσκοντας ένα νέο αδίκημα που επισείει 12μηνη ποινή κάθειρξης: τη «συστηματική και συνεχή κατανάλωση δημοσιεύσεων τρομοκρατικού περιεχομένου υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ταύτιση με τρομοκρατική οργάνωση». Η οργάνωση για τα δικαιώματα των Αράβων του Ισραήλ, Adalah, καταγράφοντας τα εντεινόμενα κρούσματα εκφρασισμού και καταστρατήγησης της ελευθερίας του λόγου στο Ισραήλ επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της πως η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει στον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης (τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια) την αρμοδιότητα να κηρύσσει πρόσθετες «τρομοκρατικές οργανώσεις» για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Άμυνας και την έγκριση της Επιτροπής Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης της Κνέσετ.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος ανήκει σε μία ομάδα σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου κάποιος κάνει ανάρτηση με την οποία εγκωμιάζει μία τρομοκρατική οργάνωση, τότε όλα τα μέλη της μπορεί να συλληφθούν με το «επιχείρημα» πως ταυτίζονται με την οργάνωση αυτή…
Όμως δεν χρειάζεται να φθάσει κανείς ως εκεί για να του χτυπήσει η ισραηλινή αστυνομία την πόρτα και να τον «μπαγκλαρώσει» σαν «ύποπτο τρομοκράτη». Αρκούν και πιο απλά πράγματα. Όπως, π.χ. να εκφράσεις συμπάθεια για τα παιδάκια που σκοτώνονται από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και αφορμή για σύλληψη.
Χαρακτηριστική είναι εδώ η περίπτωση ενός Ισραηλινού εκπαιδευτικού που προπηλακίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς επειδή τόλμησε σε ένα Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης να εκφράσει τη συμπάθειά του για τους αμάχους που σκοτώνονται στη Γάζα. Προσέξτε! Δε τον προπηλάκισαν ούτε τον συνέλαβαν γιατί τόλμησε να πει κάτι θετικό για τη Χαμάς αλλά επειδή ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει πόνο και συμπάθεια για τους αμάχους που σφαγιάζονται από την ισραηλινή πολεμική μηχανή με αμερικανικά και ευρωπαϊκά πολεμοφόδια…
Ο εκφασισμός του ισραηλινού κράτους είναι πιο βαθύς και άμεσος όταν πρόκειται για Ισραηλινούς Άραβες πολίτες. Το είδαμε την Πέμπτη, 9 Νοέμβρη, όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Πρόεδρο της Ανώτατης Επιτροπής Αράβων Πολιτών που απαρτίζεται από επιφανή μέλη της αραβικής μειονότητας όπως δήμαρχοι, πρώην και νυν βουλευτές της Κνέσετ κ.α.
Προχτές λοιπόν Ισραηλινοί αστυνομικοί συνέλαβαν μία Παλαιστίνια και τον σύζυγό της, αμφότεροι πολίτες του Ισραήλ, επειδή η γυναίκα, ονόματι Γιασμίν Καντουράχ, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο λογαριασμό της στο WhatsApp: «Μακάρι ο Θεός να τους προστατεύει και να τους δώσει τη νίκη!». Μολονότι αόριστη, η ανάρτησή της θεωρήθηκε ως έκφραση στήριξης στη Χαμάς. Η γυναίκα ωστόσο υποστήριξε πως δεν εννοούσε της Χαμάς…αλλά το Ισραήλ. «Αδύνατον! Λέω ο Θεός να δώσει μεγάλη νίκη στο Ισραήλ. Ορκίζομαι!» απάντησε έντρομη η γυναίκα στους δύο αστυνομικούς που στάλθηκαν στο σπίτι της για να τη συλλάβουν.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Middle East Eye στο Instagram, το ζευγάρι συνελήφθη αμέσως μετά την έγκριση της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου από την Κνέσετ. Εάν σκεφθεί κανείς πως στο Ισραήλ υπάρχουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια Άραβες παλαιστινιακής καταγωγής που απαρτίζουν το 20% του πληθυσμού στη χώρα αντιλαμβάνεται τη συνέχεια…
Η ακροδεξιά κολεγιά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τους ακροδεξιούς φασίστες υπουργούς Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς, του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», ήρθε για να μείνει.
Δεν δείχνει να είναι «περιστασιακή» αλλά σύμπτωμα βαθύτερης σήψης στους κόλπους ενός μέρους της ισραηλινής κοινωνίας που έχει για τα καλά συντηρητικοποιηθεί θρέφοντας τον Σιωνισμό, τον εθνικό διχασμό, τη μισαλλοδοξία σε βαθμό που μία εμφύλια σύγκρουση στο Ισραήλ πλέον δεν φαντάζει αποκύημα πολιτικής φαντασίας…