ΑΘΗΝΑ
23:42
|
02.05.2024
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στο συλλαλητήριο της Κυριακής κατά του αντισημιτισμού.
Σε αυτήν τη φωτογραφία αρχείου, μία διαδηλώτρια κρατά ένα πλακάτ σε μια πορεία ενάντια στον αντισημιτισμό στις 13 Μαρτίου 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στο συλλαλητήριο της Κυριακής κατά του αντισημιτισμού. Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν στη γαλλική πρωτεύουσα για να διατηρήσουν την ασφάλεια στη «μεγάλη αστική πορεία», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν, όπως μεταδίδει το France24.

Ο Μακρόν είπε το Σάββατο ότι δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση, αλλά θα παρευρεθεί στις «σκέψεις» του.

«Θα είμαι εκεί στην καρδιά μου και στις σκέψεις μου», είπε ο Μακρόν, αφού προειδοποίησε ότι ο αντισημιτισμός αυξάνεται ξανά στη Γαλλία.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Parisien το βράδυ του Σαββάτου, την παραμονή της πορείας, ο Μακρόν καταδίκασε την «αβάσταχτη αναζωπύρωση του αχαλίνωτου αντισημιτισμού» και είπε ότι «μια Γαλλία όπου οι Εβραίοι συμπολίτες μας φοβούνται δεν είναι Γαλλία».

Οι εντάσεις αυξάνονται στο Παρίσι, όπου ζουν μεγάλες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που ακολούθησε πάνω από ένα μήνα ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Η Γαλλία έχει καταγράψει σχεδόν 12.250 αντισημιτικές ενέργειες από την επίθεση.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ και ο Ζεράρ Λαρσέ, ο πρόεδρος της Γερουσίας, κάλεσαν την Τρίτη σε «γενική κινητοποίηση» στην πορεία ενάντια στην έξαρση του αντισημιτισμού.

Θα ηγηθούν της πορείας πίσω από ένα πανό που θα αναφέρει, «Για τη Δημοκρατία, ενάντια στον αντισημιτισμό».

Μποϊκοτάζ της πορείας από το κόμμα της σκλήρας αριστεράς

Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε μια κακοφωνία κριτικής αυτή την εβδομάδα για τα σχέδιά της να παρευρεθεί στην πορεία της Κυριακής, με τους επικριτές να λένε ότι το κόμμα της Εθνικό Ράλι (RN) δεν κατάφερε να αποτινάξει την αντισημιτική του κληρονομιά παρά την αυξανόμενη πολιτική του νομιμότητα.

Οι επικριτές της Λεπέν θεωρούν τη συμμετοχή της ως μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς για να γίνει πιο ευχάριστη στους ψηφοφόρους της κυρίαρχης τάσης.

Ο ιδρυτής του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της, καταδικάστηκε επανειλημμένα για αντισημιτική ρητορική μίσους και υποβάθμισε την έκταση του Ολοκαυτώματος. Η κόρη του, Μαρίν – επιλαχούσα στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές και πιθανότατα κορυφαία διεκδικήτρια το 2027 – έχει εργαστεί για να καθαρίσει την εικόνα του κόμματος, διώχνοντας τον πατέρα της και αλλάζοντας το όνομά του από Εθνικό Μέτωπο σε Εθνική Συσπείρωση.

Αλλά ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, Τζόρνταν Μπαρντέλα, είπε σε μια συνέντευξη στο BFM TV αυτή την εβδομάδα ότι δεν πιστεύει ότι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι αντισημίτης, μια παρατήρηση που αναζωογόνησε τη σχέση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

Το σκληρό αριστερό κόμμα France Unbowed (LFI) δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει την εκδήλωση, με τον ηγέτη του LFI Ζαν-Λικ Μελανσόν να περιγράφει την πορεία ως συνάντηση «φίλων άνευ όρων υποστήριξης για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα».

Ο κομμουνιστής ηγέτης Φαμπιέν Ρουσέλ είπε ότι «δεν θα παρελάσει στο πλευρό» του RN, κατηγορώντας το ότι προέρχεται από ανθρώπους που «καταδικάστηκαν επανειλημμένα για αντισημιτικά σχόλια» και που «συνεργάστηκαν» με τη ναζιστική Γερμανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν είπε ότι θα παρευρεθεί η πρωθυπουργός Ελίσαμπεθ Μπορν.

Αλλά το RN «δεν είχε θέση» στην πορεία, είπε ο Βεράν.

Άνοδος στις αντισημιτικές πράξεις

Μεταξύ της μακράς λίστας των πρόσφατων αντισημιτικών πράξεων, οι εισαγγελείς του Παρισιού ερευνούν ένα περιστατικό στις 31 Οκτωβρίου, όταν κτίρια στην πόλη και τα προάστια επιστρώθηκαν με δεκάδες αστέρια του Δαβίδ.

Το γκράφιτι, που έφερε μνήμες από τη ναζιστική κατοχή του Παρισιού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απέλαση των Εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου, καταδικάστηκε σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Η Γαλλία λέει ότι έχει γίνει στόχος μιας ρωσικής διαδικτυακής εκστρατείας αποσταθεροποίησης που χρησιμοποίησε αυτοματοποιημένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προκαλέσει διαμάχη και σύγχυση.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον τελευταίο και πιο θανατηφόρο πόλεμο τους, οι γαλλικές αρχές έχουν καταμετρήσει περισσότερες από 1.150 αντισημιτικές ενέργειες. Αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από όλες τις πράξεις κατά των Γαλλοεβραίων το 2022, λέει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε τη Ρωσία, λέγοντας ότι ένα ρωσικό δίκτυο bots πυροδότησε διαμάχη για τα αστέρια με χιλιάδες αναρτήσεις στο X, την πλατφόρμα που προηγουμένως ήταν γνωστή ως Twitter. Τα bots είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που έχουν προγραμματιστεί να μιμούνται ανθρώπινους χρήστες δημιουργώντας μηνύματα ή ακολουθώντας χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά για κακόβουλους ή κακόβουλους σκοπούς.

«Αυτή η νέα επιχείρηση ρωσικής ψηφιακής παρέμβασης κατά της Γαλλίας μαρτυρεί την εμμονή μιας ευκαιριακής και ανεύθυνης στρατηγικής που στοχεύει στην εκμετάλλευση διεθνών κρίσεων για να σπείρει σύγχυση και να δημιουργήσει εντάσεις στη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία και στην Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα