ΑΘΗΝΑ
20:13
|
27.04.2024
Δεν μπορεί να υπάρχει στην περίπτωση της σημερινής σύγκρουσης στη Γάζα «καμία στρατιωτική λύση» ή «λύση ασφαλείας» εκτιμά ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β'.
Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β'
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β’, απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε σχέδια καταστρώνει το Ισραήλ για κατοχή μέρους της Λωρίδας της Γάζας ή τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στον παλαιστινιακό θύλακα επισημαίνοντας πως η ρίζα της σημερινής κρίσης ήταν η άρνηση των νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στο παλάτι στο Αμάν απευθυνόμενος σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχει στην περίπτωση της σημερινής σύγκρουσης στη Γάζα «καμία στρατιωτική λύση» ή «λύση ασφαλείας», επειδή «η λύση ξεκινά από εκεί (από το Ισραήλ) και οποιοδήποτε άλλο μονοπάτι είναι καταδικασμένο σε φιάσκο και σε περισσότερο φαύλο κύκλο βίας και καταστροφής».

Σε άλλο σημείο ο Ιορδανός βασιλιάς τόνισε πως είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τις παραβιάσεις που κάνει το Ισραήλ σε σχέση με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων στους Παλαιστίνιους άμαχους τονίζοντας πως αυτές μπορεί να διευρύνουν τη σύγκρουση και να στείλουν την περιοχή «στην άβυσσο».

Η Ιορδανία, ως γνωστόν, φιλοξενεί στο έδαφός της εδώ και δεκαετίες μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους. Εκφράζει έντονες ανησυχίες πως οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στη Δυτική Όχθη μπορεί να εντείνουν τη βία και τα πογκρόμ διώξεων σε βάρος αμάχων της περιοχής.

Επανέλαβε έτσι πως το μόνο μονοπάτι για διαρκή ειρήνη είναι η αναβίωση των διαπραγματεύσεων για παλαιστινιακό κράτος που έχουν σταματήσει εδώ και μία δεκαετία με στόχο λύση δύο κρατών που θα επιτρέψει να συμβιώνει μία ανεξάρτητη Παλαιστίνη δίπλα στο Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα