ΑΘΗΝΑ
12:54
|
05.11.2024
Ουδείς επιτρέπεται να ονειρεύεται και να φαντάζεται αλλαγή συνόρων είτε στην ευρύτερη περιοχή μας, είτε οπουδήποτε αλλού, τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος ρέπει να θεωρεί «απολύτως δεδομένες» τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης και τη διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο πλαίσιο των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου οιασδήποτε χώρας».

Σε ομιλία που εκφώνησε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας της Σχολής Εθνικής Άμυνας, με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάνης: 100 έτη μετά την υπογραφή της», που πραγματοποιείται στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε πως «διάλογος δεν νοείται άνευ ορίων, δεν νοείται εκτός οιουδήποτε πλαισίου». Πρόσθεσε δε πως οι συζητήσεις μεταξύ κρατών «δεν συνιστούν φιλοσοφικές αναζητήσεις ή αναζητήσεις εν κενώ δικαίου».

Όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Δένδιας παρατήρησε ότι «ουδείς στην διεθνή κοινότητα πρέπει να αφεθεί να οραματίζεται αμφισβητήσεις ή αν θέλετε, με κομψότερη διατύπωση λόγου, “επικαιροποιήσεις” της Συνθήκης της Λωζάνης. Διότι στην πραγματικότητα ουδείς επιτρέπεται να ονειρεύεται και να φαντάζεται αλλαγή συνόρων είτε στην ευρύτερη περιοχή μας, είτε οπουδήποτε αλλού. Και πρέπει σαφέστατα να καταδικάσουμε κάθε στάση αναθεωρητισμού», επανέλαβε.

«Η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει τη Συνθήκη ως εχέγγυο της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και της πολιτικής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής μας και βεβαίως και της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτό δεν επιδέχεται οιασδήποτε παρερμηνείας», σχολίασε περαιτέρω, υπενθυμίζοντας στη συνέχεια ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια διεθνής συμφωνία και ότι εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, την έχουν υπογράψει η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ρουμανία και το τότε Βασίλειο των Σερβών, Κροατών και Σλοβένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Μερικά ερωτήματα καθώς οι κάλπες στις ΗΠΑ ανοίγουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα