ΑΘΗΝΑ
01:08
|
02.05.2024
Με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 ξεκινάει καμπάνια για την αναγέννηση της Αριστεράς.
ΜέΡΑ25-διάλογος για την Αριστερά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Αριστεράς, με την καμπάνια «Πάρε θέση για την Αριστερά», το ΜέΡΑ25 έδωσε στη δημοσιότητα τα δέκα βασικά σημεία στα οποία εκτιμά ότι πρέπει να εστιάσει η συζήτηση. 

Στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 επισημαίνει, ότι ο διάλογος, που δεν πρέπει να είναι ούτε θεωρητικός ούτε προσωποκεντρικός για την αναγέννηση της Αριστεράς απαιτεί αρχές που αντανακλούν την πραγματική συγκυρία, η οποία απειλεί την πλειοψηφία των πολιτών με εντεινόμενη εκμετάλλευση, λεηλασία και περιθωριοποίηση. 

Και τονίζει ότι ο διάλογος αυτός θεμελιώνεται σε 10 σημεία: 

1. Φόροι και ακρίβεια 

Ριζοσπαστικές αλλαγές του ταξικού φορολογικού συστήματος και της ολιγοπωλιακής διαδικασίας τιμολόγησης των βασικών αγαθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.
 
2. Ενέργεια

Άμεση Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αντικατάσταση όλων των ψευτο-αγορών ενέργειας με δημόσιο ενιαίο κοινωνικοποιημένο (ριζικά αποκεντρωμένο) σύστημα παραγωγής & διανομής πράσινης ενέργειας.

 
3. Περιβάλλον-εξορύξεις

Απαγόρευση κάθε εξόρυξης. Έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά.  
 
4. Εργασιακή δημοκρατία

Συλλογικές διαπραγματεύσεις/συμβάσεις παντού με στόχο τη γοργή μετάβαση στο συνεταιριστικά εταιρικά σχήματα νέου τύπου. Π.χ. «1 μετοχή – 1 εργαζόμενος – 1 ψήφος»
 
5. Στέγη 

Άμεση Κατάργηση του «Ηρακλή», σύσταση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων. Οργανισμός Κοινωνικής Στέγης που θα παρέχει, με συμβολικό ενοίκιο, άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες.
 
6. Δημόσια υγεία-Παιδεία

Κοινωνικός σχεδιασμός & διοίκηση (π.χ. στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Άμεσα οι αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις έξω από μνημονιακούς περιορισμούς.
 
7. Δημόσια Ενημέρωση

Ομοίως, κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση(2)στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Θεσμική θωράκιση ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ισότητας στην ενημέρωση. Θωράκιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.

8. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας

ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ κοινωνικοποιούνται. Π.χ. μέσω Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, όπως κι η διαδικασία διορισμού κρατικού/δικαστικού προσωπικού.
 
9. Δημόσιο, αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών και δανεισμού

Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα.
 
10. Ανεξάρτητη, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική

Κατάργηση ορμητηρίων ξένων στρατών από την ελληνική επικράτεια. Απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό – Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου -Εμιράτων.  Ειρηνευτικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα