ΑΘΗΝΑ
23:26
|
27.04.2024
Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. παρουσίασε προτάσεις για τρία ναι και τρία όχι για τη Γάζα μετά τον πόλεμο.
Ζοζέπ Μπορέλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να διακυβερνηθεί η Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, παρουσίασε απόψε ο Ζοζέπ Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στις αραβικές χώρες να παίξουν «μεγαλύτερο ρόλο» σε μία «μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση».

Αφού εκτίμησε πως η «διεθνής κοινότητα» απέτυχε «πολιτικά και ηθικά» στο να δημιουργήσει μία ανθεκτική διευθέτηση στην μακρά σύρραξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων τόνισε πως θα πρέπει να πει κανείς  «όχι» σε τρία πράγματα και «ναι» σε τρία άλλα.

Ο Μπορέλ είπε, έτσι,  «όχι» σε βίαιο και αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα, όχι σε μόνιμη ανακατάληψη του θύλακα από τον ισραηλινό στρατό ή σε οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος της Γάζας ή την επιστροφή της Χαμάς στην εξουσία.

Θετικός εμφανίστηκε στο ενδεχόμενο μίας ενισχυμένης και ανανεωμένης «Παλαιστινιακής Αρχής» που θα διοικεί τη Δυτική Όχθη «με νομιμότητα καθορισμένη και αποφασισμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Απηύθυνε έκκληση στις αραβικές χώρες να αναλάβουν μία πιο «άμεση εμπλοκή» στην υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής τονίζοντας πως η Ε.Ε θα έπρεπε επίσης να αναμιχθεί ειδικά σε ό,τι αφορά την «οικοδόμηση παλαιστινιακού κράτους».

Κατέληξε τέλος αναφέροντας πως δεν θα υπάρξει λύση «δίχως ισχυρή δέσμευση αραβικών χωρών» και πως αυτό «δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στα χρήματα» αλλά να υπάρχει «και πολιτική συμβολή» στην οικοδόμηση παλαιστινιακού κράτους.

Ξεκινά άμεσα περιοδεία ο Μπορέλ σε Μέση Ανατολή

Νωρίτερα, σήμερα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. ανακοίνωσε την έναρξη περιοδείας στο πλαίσιο διευρυμένων συζητήσεων για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας και πολιτικών περιφερειακών ζητημάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την περιοδεία του ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίς σήμερα το απόγευμα μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twiiter).

«Θα ταξιδέψω σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ιορδανία αυτή τη βδομάδα για να συζητήσω την ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια και πολιτικά ζητήματα με περιφερειακούς ηγέτες» ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε έναν πολιτικό ορίζοντα προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου».

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη αφότου ανέλαβε το αξίωμα του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ το 2019.

Αντίθετα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ήταν από τις πρώτες που επισκέφθηκαν το Ισραήλ λίγο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, για να εκφράσουν στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου την αμέριστη συμπαράστασή τους και να δώσουν την ευλογία τους στις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός κάνοντας λόγο για το «δικαίωμα του Ισραήλ σε αυτοάμυνα».

Τόσο η φον ντερ Λάιεν όσο και η Μέτσολα είχαν αποφύγει να μεταβούν στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν απεδείχθη σε δηλώσεις της «βασιλικότερη του βασιλέως» σε ό,τι αφορούσε την υποστήριξη του Ισραήλ με αποτέλεσμα να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. από κράτη- μέλη που δεν συμφώνησαν μαζί της (π.χ. Ιρλανδία, Ισπανία, κ.α.).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα