ΑΘΗΝΑ
22:20
|
27.04.2024
Με τις επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων εναντίον νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζονται, εντείνεται το δράμα του παλαιστινιακού λαού.
Χωρίς τέλος το δράμα των αμάχων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων εναντίον νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζονται, εντείνεται το δράμα του παλαιστινιακού λαού.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στα νοσοκομεία της Γάζας «θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου», λέει η Human Rights Watch.

Σε μια νέα έκθεσή της, η Οργάνωση αναφέρει ότι «οι παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε ιατρικές εγκαταστάσεις, προσωπικό και μεταφορές καταστρέφουν περαιτέρω το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας και θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

Η οργάνωση προτρέπει την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσουν τις συνεχείς επιθέσεις, που κατέγραψε στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο αλ-Αχλί, το Διεθνές Κέντρο Οφθαλμικής Φροντίδας, το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας και το Νοσοκομείο αλ-Κουντς μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου, ενώ το δράμα στο Νοσοκομείο αλ-Σίφα κλιμακώνεται, με τον ΠΟΥ να το χαρακτηρίζει πλέον «σχεδόν νεκροταφείο».

«Παρά τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού στις 5 Νοεμβρίου 2023, περί “κυνικής χρήσης νοσοκομείων από τη Χαμάς”, κανένα στοιχείο που παρουσιάστηκε δεν δικαιολογεί τη στέρηση των νοσοκομείων και των ασθενοφόρων από το καθεστώς προστασίας τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζει η Human Rights Watch.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Arabic, ο Δρ. Άσραφ αλ-Κουντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας της Γάζας, ανέφερε ότι λόγω ελλείψεων καυσίμων, όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα θα κλείσουν τις επόμενες 48 ώρες.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η υγειονομική περίθαλψη έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου οι δύο μεγαλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις, τα νοσοκομεία αλ-Σίφα και αλ-Κουντς σταμάτησαν τη λειτουργία τους χθες Δευτέρα.

Προς παύση οι υπηρεσίες του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο Τόμας Γουάιτ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Γάζα, δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της υπηρεσίας στη Γάζα θα σταματήσουν τις επόμενες 48 ώρες, εκτός εάν επιτραπεί η είσοδος καυσίμων.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί δηλώνει βαθιά ανήσυχη από την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι η βοήθειά του προς τους Παλαιστίνιους πολίτες κινδυνεύει να τερματιστεί.

«Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και αρκετό φαγητό, καύσιμα και νερό πρέπει να μπουν στη Γάζα, ώστε να συνεχιστεί το έργο του ΟΗΕ που σώζει ζωές», έγραψε στο X.

Η Τζόλι ζήτησε επίσης την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, προσθέτοντας ότι 346 Καναδοί έχουν εγκαταλείψει τον πολιορκημένο θύλακα και έχουν περάσει στην Αίγυπτο.

Εντωμεταξύ, δύο αεροπλάνα του Κατάρ κατευθύνονται προς την αιγυπτιακή πόλη Ελ Αρίς μεταφέροντας εξοπλισμό προκειμένου να στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο, δήλωσε στο X το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σζιγιάρτο, τόνισε για μια ακόμα φορά ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο ισραηλινό καθεστώς για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα» και ζήτησε μια άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και αποστολή βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή.

Τόνισε δε, ότι «το ισραηλινό καθεστώς, με τους βομβαρδισμούς και τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, έχει σαφώς παραβιάσει κάθε ανθρωπιστικό και διεθνές δίκαιο».

«Παράλυτη» η διεθνής κοινότητα

Μιλώντας για την κατάσταση στη Γάζα, σε εκδήλωση στην Καμπέρα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανίζι, κατηγόρησε την Αυστραλία και άλλες δυτικές χώρες ότι απέτυχαν να δράσουν για να αποτρέψουν «εγκλήματα γενοκτονίας» στη Γάζα.

«Μπροστά σε όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα στέκει σχεδόν εντελώς παράλυτη. Είμαι γενναιόδωρη όταν λέω ότι ο ΟΗΕ βιώνει την πιο επική πολιτική και ανθρωπιστική του αποτυχία από τη δημιουργία του», τόνισε, προσθέτοντας ότι «μεμονωμένα κράτη μέλη, ειδικά στη Δύση – και η Αυστραλία δεν αποτελεί εξαίρεση – βρίσκονται στο περιθώριο, μουρμουρίζοντας απαράδεκτα λόγια καταδίκης για τις υπερβολές του Ισραήλ στην καλύτερη περίπτωση. Ή μένουν σιωπηλά, φοβούμενα τον τον περιορισμό του… αυτοαποκαλούμενου δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επέκρινε τη «βαρβαρότητα και τη βία» του Ισραήλ καθώς υποδέχτηκε προσωπικά Βραζιλιάνους και Παλαιστίνιους υπηκόους που είχαν παγιδευτεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στα 78 μου, έχω δει πολλή βαρβαρότητα και βία», έγραψε αργότερα η Λούλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αλλά δεν έχω δει ποτέ τέτοια απάνθρωπη βία εναντίον αθώων ανθρώπων. Η Χαμάς διέπραξε μια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά η απάντηση του Ισραήλ είναι επίσης θανατηφόρα εναντίον αθώων παιδιών και γυναικών», πρόσθεσε.

Ραβίνοι και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ απαίτησαν μαζί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το βράδυ της Δευτέρας, ενώ εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κατέλαβαν ένα ομοσπονδιακό κτίριο στην Καλιφόρνια.

Ορισμένοι Ινδονήσιοι μποϊκοτάρουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της McDonald’s, αφού ο Ισραηλινός δικαιοδόχος της αλυσίδας fast food ανακοίνωσε ότι δώρισε γεύματα στον ισραηλινό στρατό.

Σκληρές μάχες γύρω από την πόλη της Γάζας

Το Ισραήλ και η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, έχουν εμπλακεί σε σκληρές μάχες γύρω από την πόλη της Γάζας.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μαχητές της να κρύβονται σε βομβαρδισμένα κτίρια και να βάλουν εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης και στρατιωτών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, τον θάνατο δύο ακόμα στρατιωτών του και τον τραυματισμό τεσσάρων κατά τη διάρκεια χερσαίων μαχών.

Περισσότεροι νεκροί στη Δυτική Όχθη

Πέρα από την Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζονται αμείωτες οι ισραηλινές επιδρομές και στη Δυτική Όχθη, με επίκεντρο την νύχτα που πέρασε την Τουλκαρέμ, όπου έξι Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί, με τέσσερις από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού προχώρησαν σε κατεδαφίσεις.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε επίσης ότι ένας  20χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην πόλη Μπέιτ Αϊνούν βορειοανατολικά της Χεβρώνας με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει πως αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει επίθεση με μαχαίρι.

Εκρηκτικά ισοδύναμα με δύο πυρηνικές βόμβες

Περισσότεροι από 11.200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται σε περισσότερους από 1.200.

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται τουλάχιστον 42 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες της Committee to Project Journalists (CPJ), καθιστώντας την περίοδο την πιο θανατηφόρα για τους δημοσιογράφους από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων της CPJ το 1992.

Την ίδια ώρα περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί από τα βόρεια προς τα νότια της Γάζας από τις 5 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Euro-Med Human Rights Monitor, το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ισοδύναμα με δύο πυρηνικές βόμβες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα