ΑΘΗΝΑ
04:28
|
22.11.2024
Ο Κινέζος πρόεδρος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ εδώ και έξι χρόνια, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις με το Πεκίνο.
Τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρώτη του επίσκεψη εδώ και έξι χρόνια και αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής της 21μελούς Ομάδας Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο.

Τον Κινέζο πρόεδρο που έφτασε για την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ από το 2017 όταν συνάντησε τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι η πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση τον τελευταίο χρόνο και έρχεται μετά από μήνες συναντήσεων διπλωματών και πολιτικών και από τις δύο πλευρές για την προετοιμασία του εδάφους, μετά την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για ζητήματα από το εμπόριο μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πανδημία.

«Δεν προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τις σχέσεις μας προς το καλύτερο», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πριν κατευθυνθεί στο Σαν Φρανσίσκο.

Μιλώντας πριν από την αναχώρησή του, για το Σαν Φρανσίσκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων, μέσω της αποκατάστασης διαύλου επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των επαφών μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς τι ελπίζει να πετύχει στη συνάντηση, είπε ότι θα επιθυμούσε «την επιστροφή σε μια κανονικότητα». «Να είμαστε σε θέση να σηκώνουμε το τηλέφωνο και να μιλάμε εάν υπάρχει κρίση. Να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι οι αξιωματούχοι των στρατών μας εξακολουθούν να έχουν επαφή μεταξύ τους».

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ερωτώμενος για τη σημερινή συνάντηση και το περιεχόμενό της περιορίστηκε να εκφράσει ελπίδες για μια «σε βάθος επικοινωνία» για «μείζονα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη».

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι και μόνο το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν είναι σημαντικό «ανεξάρτητα από την πιθανή ρηχότητα των αποτελεσμάτων».

Ενώ τα οικονομικά ζητήματα είναι πιθανό να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τον περιορισμό της παραγωγής του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς ναρκωτικού φαιντανύλη, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις εκτιμάται πως θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν και ο Σι θα μιλήσουν για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα καθώς και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Ο Φραγκογιάννης στην εκδήλωση της εμιρατινής πρεσβείας στην Αθήνα

Interregnum: Από τα χτυπήματα «βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος» στο χρώμα των κόκκινων γραμμών

Μαρουάν Τουμπάσι: Κανείς δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα